Robotteknologi og 3D-print bærer The Dome
Byggeri | Af Louise S. Strøbech |
3D-printede støbeforme er brugt til de in-situ-støbte betonelementer til 'ringmuren', der bærer tilbygningen The Dome ved kunstmuseet ARoS i Aarhus.
Det er to måneder siden, hovedentreprenøren Aarsleff kunne hejse de 30 glasfiberelementer på plads, der skal udgøre indersiden af James Turells kunstværk The Dome på kunstmuseet ARoS i Aarhus.
Nu viser Peri, der har leveret de in-situ-støbte betonelementer, hvordan 'ringmuren', der udgør betonfundamentet under kuplen, er monteret.

- Normalt forbinder man ikke in-situ-beton med komplekse, dobbeltkrumme former, men i dette projekt er det lykkedes at forene lige præcis de to elementer, udtaler projektleder René Østergaard om de 24 specielle støbeforme, der er brugt til at støbe den nederste ringmur af 'The Dome'.
The Dome, a Skyspace by James Turrell er en del af ARoS-udvidelsen The Next Level. Projektet består af en horisontal udvidelse af museet med hhv. The Dome og et underjordisk udstillingsgalleri. The Dome vil grænse op til og blive integreret i Musikhusparken.

3D-print er kommet for at blive
De dobbeltkrumme støbeforme til betonelementerne er blev produceret med den nyeste robotteknologi og 3D-print, og ifølge René Østergaard er det nok ikke sidste gang, man vil opleve byggeprojekter baseret på 3D-teknologien.
Metoden viser sig nemlig at være effektiv og åbner samtidig for muligheden for at anvende beton til nye og spændende arkitektoniske udtryk.

- 'The Dome' er et bevis på, at ny teknologi sagtens kan kombineres med gennemtestet materiel og omfattende viden om mere traditionel In-Situ-byggeri. Dette projekt er et bevis på, at brugen af robotteknologi og 3D-print har potentiale til at revolutionere byggebranchen ved at udfordre grænserne for, hvad der er muligt, siger han.
Det er Schmidt Hammer Lassen Architects, der tegnet The Dome efter ønske fra bygherren Aarhus Kommune.
