Brug af gratis elever er konkurrenceforvridende
Politik | Af Dan Bjerring |
El-virksomheder misbruger ifølge Dansk El-Forbund den 'virksomhedsforlagte undervisning' som gratis arbejdskraft.
Dansk El-Forbund skriver i en henvendelse til Folketingets partier, at man er godt tilfreds med den politiske tilslutning om at ville styrke erhvervsuddannelserne:
- Det er et godt skridt på vejen til at få løftet erhvervsuddannelsernes image og få flere til at søge erhvervsuddannelserne. Et af de redskaber, praktikcentrene anvender, er virksomhedsforlagt undervisning, der generelt bruges som en mulighed for at få elever indsluset i en virksomhed med henblik på at indgå en uddannelsesaftale. Det bruges også i begrænset omfang til at give praktikcentret rådighed over udstyr, processer og opgaver som praktikcentret ellers ikke har adgang til, skriver el-forbundet blandt andet.
Kraftig stigning
Men samtidig peges der på, at 'virksomhedsforlagt undervisning' (VFU) er steget kraftigt over de seneste år - fra 7.255 i 2010 til 15.104 i 2015 - svarende til en stigning på 108 procent.
På elektrikeruddannelsen er stigningen endnu mere markant. Her er de tilsvarende tal - 293 forløb i 2010 stigende til 1.233 forløb i 2015, svarende til en stigning på 321 procent:
- Det er i den samme periode, at praktikcentrene er blevet etableret og har sat brugen af VFU i system. Den øgede brug medfører, at virksomhederne tilskyndes til at bruge elever som gratis arbejdskraft og samtidig opnå en ekstra prøvetid ud over den gældende tre måneders prøvetid. I Dansk El-Forbund har vi et stigende antal medlemmer, som har været i VFU-forløb, hvor de reelt har været gratis arbejdskraft, skriver fagforbundet.
Forslag
Dansk El-Forbund forklarer, at flere af sagerne vil blive eller er taget op i det fagretslige system:
- Samlet er det uhensigtsmæssigt, det skader erhvervsuddannelsernes image, det er urimeligt over for lærlingene, og det er konkurrenceforvridende overfor øvrige virksomheder, som indgår ordinære aftaler, konkluderer forbundet, der har et forslag til 'retningslinjer for virksomhedsforlagt undervisning':
- Al praktik i erhvervsuddannelserne skal ske efter regler, der understøtte, at man skal arbejde, fordi det er via arbejdet eleverne/lærlingen lærer. Samtidig skal al arbejde aflønnes, idet lønnen indgår som motivationsfaktor både for arbejdsgiver og lærling.
- Et VFU-forløb er max 14 dage.
- Skolepraktik-elever kan ikke komme i flere VFU-forløb i samme virksomhed.
- VFU kan maximalt udgøre 6 uger/3 forløb af den enkelte elevs samlede praktiktid.