Forbrugerne får ret i over 75 procent af klagesagerne
Erhverv | Af Dan Bjerring |
659 klagede til Byggeriets Ankenævn i 2015. Det er 86 flere sager end året inden, men dog færre end i 2013, hvor nævnet behandlede 668 klager.
Hvert år udfører danske håndværkere mere end en million opgaver for privatpersoner. I langt de fleste tilfælde går det som aftalt, men en sjælden gang er forbrugeren utilfreds - og så kan det ende med en klage til Byggeriets Ankenævn.
Den seneste opgørelse for 2015 viste, at 659 klagede, og det er 86 flere sager end året inden, men dog færre end i 2013, hvor nævnet behandlede 668 klager.
Af de 659 klager, landede 201 af sagerne på nævnets bord i årets tre sidste måneder, og det skyldes ifølge direktør Michael H. Nielsen fra Dansk Byggeri, at der har været meget fokus på den nye forbrugerklagelov, der blandt andet udvider forbrugernes klageadgang. Den trådte i kraft pr. 1. oktober 2015:
- Desuden spiller den generelt stigende aktivitet ind omkring renovering og vedligeholdelse. Dertil kommer, at der er forskellige forbrugerprogrammer på de store tv-kanaler, hvor forbrugerne får informationer om, hvor og hvordan de kan klage, siger Michael H. Nielsen til Dagens Byggeri.
Mange får medhold
Flere sager betyder dog ikke, at flere får medhold. I 77 procent af de sager, hvor der har været afholdt syn og skøn, endte det med medhold eller delvist medhold til forbrugeren, hvilket er nøjagtig samme niveau som året inden.
8 procent af sagerne endte i forlig, mens ankenævnet i 15 procent af sagerne gav håndværkeren ret.
15 procent af de sager, ankenævnet behandlede i 2015, vedrørte konkursramte eller ophørte virksomheder. I 2014 var der tale om 21 procent:
- Forbrugerne får helt eller delvis ret i tre fjerdele af tilfældene, og derfor prædiker vi også over for vores medlemmer, at de sørger for at få dokumentation for deres aftaler og at de leverer et tilfredsstillende produkt til forbrugerne. Det er dog værd at bemærke, at ankenævnet også behandler klager over ikke-organiserede, så det er ikke kun medlemmer af Dansk Byggeri, der klages over, forklarer Dansk Byggeris direktør.
Når hovedstadsområdet fører an i antallet af klager, kan det ifølge Michael H Nielsen blandt andet skyldes, at der dels er stor aktivitet i området, og dels at relationerne mellem kunde og udførende er stærkere i provinsen, hvor man kender hinanden og lettere selv forstår at løse eventuelle problemer.