København skærper byggekrav
Byggeri | Af Torben Jastram |
Ved kommende nye byggerier er det vigtigere end nogensinde at bygge miljø- og energirigtigt. Nyt kravkatalog højner kvaliteten af fremtidigt byggeri i hovedstaden.
Københavns Kommunen indfører nu en række miljøkrav for nybyggeri og energirenovering. 32 krav til byggeri og anlæg skal afløse de tidligere 127 krav og anbefalinger, når kommunens kravkatalog 'Miljø i Byggeri og Anlæg 2016' (MBA 2016) fremover bliver stillet til kommunens egne og støttede bygge- og anlægsprojekter.
- Ved at stille skrappe krav til de byggerier, anlæg og renoveringer, vi som kommune er involveret i, sørger vi for at fremtidssikre København, og samtidig er vi med til at sørge for at skubbe udviklingen og skabe grøn innovation i form af teknologiudvikling i byggebranchen. Vi har et ansvar for at gøre tingene rigtigt som kommune og som politikere, og igen ser vi, at København går foran på miljø- og energiområdet, siger teknik- og miljøborgmester Morten Kabell.
Vi har et ansvar for at gøre tingene rigtigt som kommune og som politikere, og igen ser vi, at København går foran på miljø- og energiområdet.
Morten Kabell
Teknik- og miljøborgmester
Revideres jævnligt
'Miljø i Byggeri og Anlæg' er kommunens vejviser for bygherrer, som udfører opgaver på vegne af kommunen og opgaver med kommunal støtte. Hvert fjerde år revideres regelsættet, og det har nu ført til markante ændringer.
Med den nye udgave som erstatter udgaven fra 2010 er der skåret ind til benet, og hvor der før var tale om både krav og anbefalinger, er der nu kun tale om krav til bygherrerne. Blandt andet skal nybyggeri fremover leve op til Bygningsklasse 2020. Kravene skal føre til en energireduktion, der svarer til cirka 15 procent af den samlede målsætning for energireduktion i klimaplanen i perioden 2016-2019.
Dette forventes at resultere i en reduktion i CO2-udledningen på ca. 4.500 ton CO2 i 2019.
- Vi har store ambitioner i København på det grønne område, og dem er vi stolte af. Ambitionerne nytter dog kun noget, hvis vi indfrier dem, og det skal vores nye krav være med til. Vi har direkte indflydelse på 14 procent af byggeriet i København, og her kommer 'Miljø i Byggeri og Anlæg 2016' til at gøre en væsentlig forskel. Forhåbentlig kan vores krav også have en afsmittende effekt på resten af byggesektoren, lyder det fra Morten Kabell.
Mange store projekter
De 14 procent, som kommunen har direkte indflydelse på, dækker over kommunens eget byggeri samt almene boliger. I perioden 2011-2015 har Københavns Kommune afsat over en milliard kroner til opførelse af almene boliger.
Ved siden af investeringerne i disse områder kommer også byfornyelse samt renoveringsprojekter i den almene sektor. I de kommende fem år er der renoveringsprojekter for over 2,5 milliarder kroner i almene boligafdelinger, hvor det dog ikke er alle projekter, som nødvendigvis omfattes af MBA 2016.