3F's byggegruppe siger nej til indslusningsløn
Politik | Af Dan Bjerring |
Formanden for 3F's byggegruppe kan ikke se, at en indslusningsløn løser noget problem. Til gengæld efterlyser han afbureaukratisering af eksisterende muligheder.
I forbindelse med de kommende 3-partsforhandlinger ligger det fast, at regeringen vil inddrage spørgsmålet om en form for indslusningsløn til specielt flygtninge for at få dem ind på arbejdsmarkedet.
Men formanden for 3F's byggegruppe, Kim Lind Larsen, afviser over for Dagens Byggeri den løsning.
Man skal afbureaukratisere de allerede eksisterende modeller, hvor man i perioder kan have folk inde i virksomhederne kvit og frit og siden med løntilskud.
Kim Lind Larsen
Formand, 3F's byggegruppe
- Vi har aftalt en mindsteløn med arbejdsgiverne, der er det mindste, man skal have, når man arbejder inden for byggeområdet. Det gælder for både faglærte og ufaglærte. Indføres der et nyt begreb med indslusningsløn på eksempelvis 70 kroner i timen, som det har været foreslået, vil det næste være et pres for at sætte mindstebetalingssatsen ned. Men vi ved allerede inden for byggeriet, at nogle arbejdsgivere mener, at lærlingelønnen er for høj, og en lærling starter med lige under 70 kroner i timen. Vi kan ikke skaffe praktikpladser til de unge, men man tror åbenbart, at man kan løse et problem med flygtninge og indvandrere med en indslusningsløn på 70 kroner. Jeg kan ikke se, at det giver mening, siger Kim Lind Larsen.
Afbureaukratisering
Han henviser til, at en stor arbejdsgiverorganisation mener, at en lærlingeløn på 70 kroner i timen for et ungt menneske, der har afsluttet et halvt år på teknisk skole, er for høj og fortsætter:
- Så kan jeg ikke få øje på, hvordan en medarbejder, der hverken kan tale dansk eller noget andet, kan være 70 kroner værd. I stedet skal man afbureaukratisere de allerede eksisterende modeller, hvor man i perioder kan have folk inde i virksomhederne kvit og frit og siden med løntilskud. Desuden skal der laves en uddannelsesaftale, så de pågældende kan opkvalificeres. Jeg tror ikke på, at nogen virksomhed vil ansætte flygtninge eller indvandrere, uden at systemet bringes til at fungere, siger Kim ind Larsen.