Bygge-innovation i Himmerland
Erhverv | Af Torben Jastram |
En gruppe politikere, rådgivere, eksperter og journalister var mandag med Dansk Byggeri på inspirationstur til en stribe byggevirksomheder i Himmerland for at lære mere om innovation og klimavenligt byggeri.
Bygninger står for hele 40 procent af energiforbruget i Danmark og er derfor en væsentlig brik i at opnå fossilfrihed. Selvom branchen har nogle gode løsninger allerede, skal graden af innovation i byggeriet øges, og det kræver en fælles indsats på tværs af branchen.
Sådan lyder det fra Dansk Byggeri, som af samme grund netop har haft 20 politikere, embedsfolk, forskere, rådgivere m.fl. på 'Byggeri, Energi og Ressource Tour 2015'. Turen gik til udvalgte byggefirmaer i det jyske, og formålet var at få skabt gode relationer, få faglige og inspirerende input og ikke mindst besøge innovative virksomheder, som er first movers og gerne deler ud af deres erfaringer.
Byggeriet er en del af fremtidens energiløsning, men byggebranchen generelt har et ry for at have en konservativ og reaktionær tilgang til innovation. Denne myte vil vi gerne aflive over for politikerne og andre beslutningstagere.
Direktør Jens Sørensen
Outline
Boliger til flygtning
Førse stop på turen var Løgstør-virksomheden Scandibyg, der laver industrielt fremstillet modulbyggeri. I øjeblikket producerer man blandt andet flygtningeboliger til Hamborg og almene boliger til Ørestad. Sidstnævnte efter AlmenBolig + konceptet.
Bæredygtige processer fylder meget i virksomheden, og man håber på i nærmeste fremtid at kunne få DGNB-certificeret alle moduler som standard, når de forlader fabrikken.
- Det er endnu ikke muligt, men det skyldes primært noget, vi ikke selv er herrer over her på fabrikken - DGNB-certificering afhænger nemlig blandt andet af boligens placering på grunden i forhold til verdenshjørnerne og den slags, fortæller direktør Jesper F. Hoffmann.
Vinduer et nøgleprodukt
Delegationen besøgte derefter vindueskoncernen Inwido i Farsø, hvor der blev sat fokus på vinduer og døres energieffektivitet i byggeriet.
- Byggeriet er en del af fremtidens energiløsning, men byggebranchen generelt har et ry for at have en konservativ og reaktionær tilgang til innovation. Denne myte vil vi gerne aflive over for politikerne og andre beslutningstagere, siger direktør Jens Sørensen fra Outline, der er en al virksomhederne i Inwido koncernen.
Intelligent styring
På tværs af Inwido-koncernens forskelligartede vinduesvirksomheder er der stort fokus på udvikling af energioptimale løsninger, og det gælder også hos design- og udviklingsvirksomheden Art Andersen, som er førende inden for energioptimering af bygninger via dynamiske facadesystemer.
Art Andersen har udviklet et intelligent, vinduesbåret, dynamisk solafskærmningssystem, 'Energy Frames', hvor de bevægelige rammer og den intelligente styring kan reducere en bygnings energiforbrug med op mod 50 procent.
Energirigtig betonløsning
Sidste stop på turen var hos betonvirksomheden Ambercom i Støvring, hvor man har udviklet en højstyrke-letbeton, der blandt andet er brugt som udvendig isolering på en stor energirenovering i 70-bebyggelsen Rosenhøj i Viby ved Aarhus.
Betonelementerne indeholder et opskummet isoleringsmateriale og er sat udenpå den eksisterende klimaskærm, og løsningen overholder tæthedskravene til det kommende bygningsreglement.
På turen rundt i Himmerjylland, som foregik med bus, fik deltagerne under køreturen også lejlighed til at høre mere om forskningen inden for energieffektivitet, hvor henholdsvis professor Per Heiselberg fra Aalborg Universitet og seniorforsker Ole Michael Jensen fra SBi holdt oplæg.