KF: Uddannelsen må ikke deles i moduler
Erhverv | Af Torben Jastram |
Konstruktørerne er en populær arbejdskraft, der kommer hurtigt i job efter endt uddannelse. Konstruktørforeningen ønsker styrket uddannelse.
Konstruktørforeningen (KF) opfordrer politikerne til at styrke bygningskonstruktøruddannelsen, fordi den lever op til de ønsker, der er til færdiguddannede i erhvervslivet. Bygningskonstruktører er efterspurgt på arbejdsmarkedet og bidrager til at øge produktiviteten i byggeriet. KF har derfor udarbejdet en række anbefalinger til at styrke uddannelsen og ruste byggebranchen til at levere endnu bedre byggeri.
- Det er dokumenteret, at en forbedring af produktiviteten står og falder med evnen til at binde aktører, faser og overgange sammen i byggeprocessen. Og det er netop dét, bygningskonstruktører gør i deres daglige virke. Samtidig er konstruktøruddannelsen en succes, som erhvervslivet efterspørger i stigende omfang. Derfor er det komplet uforståeligt, at uddannelsen til bygningskonstruktør risikerer at blive delt op i moduler, siger KF's formand Gert Johansen til foreningens hjememside.
Arbejdsgiverne i byggebranchen har i den grad anerkendt uddannelsen, og der efterspørges bygningskonstruktører i alle dele af byggeriet i en grad, så vi er tæt på mangel.
Formand Gert Johansen
Konstruktørforeningen
Han har været med til at udarbejde anbefalinger, der både skal bevare konstruktøruddannelsen som en enhedsuddannelse og styrke kapaciteten på uddannelsesstederne med det sigte at fremme kvaliteten, produktiviteten og konkurrenceevnen i byggeriet.
Hold fast
Han mener blandt andet, at man skal holde fast i enhedsuddannelsen fremfor at følge tendensen til at nedbryde uddannelserne i moduler, som kan kombineres, som den enkelte studerende lyster, og i den rækkefølge det passer den studerende.
- Problemet med det er, at de studerende mister udviklingen i læringen, hvor man starter i det små og efterhånden bygger oven på allerede kendt viden med større og mere udfordrende projekter. Det er jo netop det, som gør, at de færdige bygningskonstruktører bidrager til indtjeningen fra første dag på jobbet, forklarer Gert Johansen.
Øget produktivitet
Der uddannes i dag flere bygningskonstruktører, end der uddannes arkitekter og bygningsingeniører tilsammen. Og de er populære i virksomhederne.
- Arbejdsgiverne i byggebranchen har i den grad anerkendt uddannelsen, og der efterspørges bygningskonstruktører i alle dele af byggeriet i en grad, så vi er tæt på mangel. For eksempel har konstruktørerne været den hurtigst voksende medarbejdergruppe hos de rådgivende Ingeniørvirksomheder de seneste år, og de har især sat sig tungt på områder som fx BIM, der i den grad øger produktiviteten i byggeriet, siger Gert Johansen og tilføjer:
- Vi opfordrer politikerne til at læse anbefalingerne igennem og tænke sig godt om, inden man bare forvilder sig med på en trend, der ikke giver mening. Byggeri er en alvorssag, og byggeriet har kun brug for at blive dygtigere, hvis vi skal levere et mere konkurrencedygtigt byggeri.