Grøn beton gør bro miljøvenlig
Byggeri | Af Torben Jastram |
Vejdirektoratet støber en bro på Holstebromotorvejen i en grøn cementblanding, som udleder mindre CO2.
Som bygherre på vejprojekter anvender Vejdirektoratet massevis af cement og beton. Derfor har Vejdirektoratet interesse i at finde de mest miljørigtige løsninger.
Direktoratet er med i et innovationskonsortium, der arbejder på teknologier til omstilling til en mere grøn cement- og betonproduktion. Den grønne beton kommer af cement, der er fremstillet ved lavere forbrændingstemperaturer og anvendelse af alternative råmaterialer.
Vi har en forpligtigelse til at medvirke i udviklingen af fremtidens grønne betonløsninger.
Afdelingsleder Niels Højgaard Pedersen
Vejdirektoratet
Vejdirektoratet har stillet et demonstrationsprojekt til rådighed, hvor grønne betonløsninger vil blive afprøvet i stor skala. Forsøget med grøn beton bliver på Holstebromotorvejen. Den grønne beton skal anvendes i broen, der fører Lindholtvej over den kommende motorvej sydøst for Holstebro, lige udenfor Tvis. Erfaringerne vil efterfølgende blive indarbejdet i fremtidige projekter og beskrivelser, afhængigt af resultaterne.
Konventionel betonbro
Broen over Lindholtvej er en mindre bro, som fører en eksisterende grusvej med beskeden trafik hen over motorvejen. Der er tale om en konventionel betonbro på i alt cirka 60 meters længde og cirka seks meters bredde mellem kantbjælkernes inderside.
- Det bliver spændende at prøve at bruge grøn beton til en bro på Holstebromotorvejen. Vejdirektoratets store motorvejsprojekter er oplagte til at afprøve forskellige metoder for innovation. Vi ser frem til at følge denne bro og høre nærmere omkring de erfaringer der høstes undervejs. Jeg håber, at det bliver en succes, og at vi fremover kan anvende grøn beton på andre af vores projekter, siger projektleder for strækningen Aulum-Holstebro, Janie Winther Ipsen.
3,5 storebæltsbroer pr. år
I dag bidrager cementproduktionen med fem procent af den totale menneskeskabte CO2-udledning på verdensplan.
Prognoserne forudsiger, at behovet for cement og beton i 2050 er dobbelt så stort, som det var i 2010. Beton benyttes nemlig i store mængder og er nok verdens vigtigste konstruktionsmateriale. I Danmark alene bruges otte millioner tons beton hvert år, hvilket svarer til 3,5 gange Storebæltsbroen.
Derfor er der et stadigt voksende behov for at afkoble CO2-udledningen fra det stigende behov for cement og beton - dog uden at sænke betonkvaliteten.
- Vi har en forpligtigelse til at medvirke i udviklingen af fremtidens grønne betonløsninger igennem forsøgsbroer som denne på Holstebromotorvejen. Jo mere, vi kan mindske CO2-udledningen i fremstillingen af cement, jo bedre er det for miljøet, siger afdelingsleder Niels Højgaard Pedersen fra Vejdirektoratet.
Kontrakten med entreprenøren er allerede indgået nu, fordi at der skal udføres en del forudgående planlægning, prøvning af beton og tilhørende laboratorieundersøgelser, inden arbejdet kan startes op i marken.
Anlægsarbejdet på broen over Lindholtvej forventes påbegyndt sidst i 2015, og broen skal stå færdig sommeren 2016.