En anderledes byskov i Singapore
Arkitektur | Af Ulrika Eriksson |
Byparken 'Gardens by the Bay' rummer 18 kunstige supertræer, som er op til 50 meter høje.
De regerende mænd i Singapore har siden uafhængigheden erkendt betydningen af grønne områder i det, der ellers kunne have været en ren betonjungle.
Singapores første premierminister, den nu afdøde Lee Kuan Yew, har sagt, at byer ikke kun kan bestå af bygninger, asfalt og fortove, fordi det skulle være alt for deprimerende og ubehageligt at leve i. Han sagde, at man må afbalancere bygningerne med træer og blomster.
Vi vil forbinde vores mangfoldige byrum gennem parker, haver, grønne gader og plantevækst højt op i himlen.
Lee Hsien Loong, Singapores premiereminister, i sin åbningstale.
Den grønne arv er fortsat. Fra far til søn. For nu styrer Lee Kuan Yews ældste søn landet. For tre år siden, på den indvundne jord som tidligere var beboet af fisk og blåt hav, indviede premiereminister, Lee Hsien Loong, Singapores nye grønne mirakel - Gardens by the Bay.
I en tale under åbningsceremonien sagde han, at Singapores næste byplanlægningsfase går ud på, at man vil forlade tanken om en "haveby", og i stedet vil åbne op for "en by i en have":
- Samtidig med, at det er et ordspil, betyder det, at vi vil forbinde vores mangfoldige byrum gennem parker, haver, grønne gader og plantevækst højt op i himlen.
Udendørs underholdning
Gardens by the Bay, som med sine 101 hektar i størrelse er sammenlignelig med Kensington Gardens i London, er opdelt i tre store parkområder omkring havnen; Bay South, Bay East og Bay Central.
Bay South på 54 hektar er lidt ekstra speciel. Til dels fordi parken har 18 kunstige såkaldte supertræer, som er dækket med klatreplanter og et vertikalt havelandskab. Derudover er der to store drivhuse - blandt andet et med et blåt oplyst vandfald.
Parkens belysning er lavet af LBA, Lighting Planners Associates. Chefen for LPA er den berømte japanske lysdesigner Kaoru Mende, der har sin base i Tokyo.
Kaoru Mende fortæller, at konceptet til belysningen blev udviklet i Tokyo, mens designet er udarbejdet fra et kontor i Singapore:
- Vi arbejder tæt sammen med vores kontor i Singapore, og jeg var der en gang om måneden for at gennemgå projektet, indtil det var klart.
Ifølge kunden, National Parks Board of Singapore, skulle parken ikke kun være et rekreativt område, men også tilbyde en form for udendørs underholdning, både for lokalbefolkningen og for turister.
LPA arbejdede således med begrebet "underholdning med organisk belysning". Lysene var skjulte, og skyggerne var dramatiseret. Lysdesigneren har undgået overdreven brug af belysning, og i stedet har de arbejdet på at skabe harmoni i natten mellem de forskellige detaljer, grønne områder og vand. Parken skulle være både være et sikkert sted og samtidig underholde de besøgende.
Masser af solpaneler
De fleste af supertræerne har forskellige funktioner i parken, såsom at huse en restaurant, at være en skorsten til at kontrollere luften i drivhusene, eller også har nogle af træerne solceller til energifremstilling til alle nattens lamper.
Træerne er placeret i en serie, så de kan indsamle den maksimale mængde sollys. Det største træ er 50 meter, de næste to træer er 37 meter høje og de næste to er 30 meter. De 1.200 solpaneler, som findes ud over supertræerne, er også placeret på tagflader rundt i haven. I alt står solpanelerne for 70-80 procent af energien til belysningen i supertrælunden.
- Der er ikke et godt mål, at vi ikke kan indsamle flere solstråler, men vi kunne ikke få mere, eftersom vi er begrænset af, hvor mange solpaneler vi kunne bygge ind i haven, siger Richard Pang, vicedirektør ved National Parks Board of Singapore.
Ikke livligt nok
To gange hver aften indgår supertrælunden i parkens lys- og lydshow, Garden Rhapsody. Et show, som LPA ikke var involveret i udviklingen af. Hvis man skal beskrive Garden Rhapsody, som varer 15 minutter, så er det en eksplosion af lys, lyd og bevægelse. Som et fyrværkeri af farverige lys til dramatisk filmmusik.
- Vi har modtaget klager over, at havnen ikke var livlig nok om aftenen. Ikke dynamisk nok til at lokke folk til, Det var i den forbindelse, at vi begyndte at overveje, om vi skulle ændre belysningen i supertrælunden, siger Richard Pang om tiltaget med en iscenesættelse af lyd- og lysshowet.
Garden Rhapsody er lysår fra Karou Mendes måde at arbejde på. Han var for nylig i Singapore for med egne øjne at se, hvad der er sket med træerne.
- Lysshowet er helt forskelligt fra det oprindelige koncept. Da var det tanken, at lysene ikke ville ændre farve, men at der kun skulle anvendes hvide lys, siger han.
At hans kunde har valgt at ændre det oprindelige koncept, må han acceptere.
- Det er meget trist. Vi bliver ofte skuffet. Når vi er færdige med vores job, opsætter vi omhyggeligt driftssystemet, og derefter vælger kunden at ændre det til et andet program, som er mere attraktivt for den besøgende. Men vi er stadig i kontakt med kunden, hvis de har brug for vores hjælp til at opgradere softwaren eller belysningen.