Danske byggevarer populære hos naboerne
Erhverv | Af Niels Johan Juel Jensen |
Den danske byggevareeksport er steget med knap fem procent i første halvår sammenlignet med samme periode sidste år - og de største aftagere skal findes i landene omkring os.
Der er nu sat tal på den danske eksport for første halvår af 2015, og der er også kommet særskilte tal for den danske byggevareeksport. Det tegner et forholdsvist positivt billede - selv om byggevareeksporten generelt set ikke helt følger trop i forhold til den samlede eksport. Det oplyser Dansk Byggeri i en pressemeddelelse.
Danmark eksporterede således i første halvår af 2015 varer for i alt 322 milliarder kroner, hvilket er en stigning på fem procent i forhold til samme periode sidste år. Byggevareeksporten følger godt med og har øget eksporten med 4,9 procent. Det svarer til eksport af byggevarer for 20,5 milliarder kroner.
Sammenlignet med den samlede eksport er det sådan, at stigningstakten for byggevarer er lidt lavere, og det har været billedet siden januar 2011.
Jette Snoer
Branchedirektør i Danske Byggematerialer
Lavere stigning
- Går vi tættere på tallene, kan den positive udvikling tilskrives udviklingen i indeværende år. Byggevareeksporten har haltet, og eksporten er kun steget med 1,2 procent over de seneste tolv måneder, siger branchedirektør Jette Snoer, Danske Byggematerialer, i pressemeddelelsen.
Danske Byggematerialer følger løbende udviklingen på byggevareområdet og konstaterer, at det er vanskeligt at følge trop på den generelle stigningstakt for eksportudviklingen. Det går ikke helt så hurtigt på byggevareområdet.
- Sammenlignet med den samlede eksport er det sådan, at stigningstakten for byggevarer er lidt lavere, og det har været billedet siden januar 2011, hvor den første beskedne stigning i eksporten af byggevarer siden 2008 viste sig, siger Jette Snoer.
Mest til Tyskland
Det er afgjort Tyskland, som trækker læsset. I statistikken ser man også en positiv udvikling for Kina og USA, men det dækker for størstedelens vedkommende over elementer som pumper og maskindele. I Tyskland er vækstmotoren derimod boligbyggeriet, hvor særligt etagebyggeriet i de store byer har en positiv afsmitning på efterspørgslen efter danske byggekomponenter.
- På positivsiden skal man faktisk også regne Storbritannien, da det fald, der er sket, primært skyldes mindre efterspørgsel på stålvarer som for eksempel vindmøller. Derimod udviser varegrupperne vinduer og døre en pæn stigning, og der er derfor god grund til optimisme på det område i lyset af store britiske ambitioner på renoveringsområdet, og vores vinduesproducenter er i dag meget opmærksomme på det britiske marked, fortæller Jette Snoer og fortsætter:
- Jeg forventer meget af det britiske marked og tror på, at det kan udvikle sig solidt og sikkert og blive et meget attraktivt marked for danske producenter af klassiske byggematerialer som for eksempel vinduer og døre.
Potentiale i Norge
I Sverige er byggevareeksporten for det første halvår 2015 stagnerende, og konjunktursituationen er ligeledes ikke stabil.
- Men vi tror på, at danske byggevareeksportører bør holde fast i opmærksomheden på det svenske marked, som har potentiale til at udviklet sig frem mod et pænt niveau. Det gælder i endnu højere grad Norge, hvor der er stigende byggeaktivitet efter en lidt sløj periode, slutter Jette Snoer.