Lys forude for de private boliginvestorer
Erhverv | Af Dan Bjerring |
Der lægges gift ud for investeringer i private boligbyggerier. Ingen har lyst til at risikere at skulle afhænde en fjerdedel af en byggegrund med meget betydelige tab.
Det vakte stærk kritik fra ikke mindst de private udlejere af boliger og investorerne, da den tidligere regering støttet af venstrefløjen gennemførte en lov, der betød, at man med tilbagevirkende kraft gav kommunerne mulighed for at stille krav om mindst 25 procent almene boliger i forbindelse med lokalplaner for nye boligområder.
Det betød i praksis, at investorer, hvis de ville bebygge en grund, blev tvunget til at sælge en del af deres byggegrunde med store tab til følge, men uden erstatning som ved ekspropriation.
Ingen har lyst til at risikere at skulle afhænde en fjerdedel af en byggegrund med meget betydelige tab til en konkurrent.
Torben Christensen
Administrerende direktør i Ejendomsforeningen Danmark
Nu tyder meget imidlertid på, at der er lys for enden af tunnelen for de trængte investorer, idet den blå blok efter valget vil rulle lovgivningen på dette område tilbage. Det skriver Altinget.
Teknisk finte
- Den tidligere regering indførte som en af deres sidste handlinger en ændring af Planloven, så kommunerne i praksis kan beslutte, at private grundejere skal tvangssælge op mod en fjerdedel af deres grund til almennyttige boligselskaber. Vel at mærke til en pris, der er langt under den pris, de selv har måttet betale til eksempelvis selvsamme kommune, siger administrerende direktør Torben Christensen fra Ejendomsforeningen Danmark til Dagens Byggeri.
Ejendomsforeningen har beregnet, at det tab, som foreningens medlemmer risikerer at lide alene i København, ligger i størrelsesordenen 1,1 milliarder kroner, og Torben Christensen påpeger, at det er meget tæt ved at kunne kaldes ekspropriation.
- Det ligner til forveksling ekspropriation, men på grund af en teknisk finte som Justitsministeriet har udviklet, er det ikke i Grundlovens forstand ekspropriation, fordi ejerne af de pågældende byggegrunde bare kan lade dem ligge brak ved ikke at bygge på dem. De "tvinges" jo ikke til at sælge en del af deres grund til almennyttige boligselskaber, siger Torben Christensen videre.
Ikke rimeligt
Det er altså byggegrunde, der oprindelig er solgt på almindelige markedsvilkår, som kommunerne pludselig kan forlange bliver afgivet med store tab, fordi der skal bygges almene boliger.
- Det er primært grunde, som ligger i de store byer, men mindre byer overvejer at bruge modellen. Det betyder, at der lægges gift ud for investeringer i private boligbyggerier. Ingen har lyst til at risikere at skulle afhænde en fjerdedel af en byggegrund med meget betydelige tab til en konkurrent. For vores skyld må man gerne bygge flere almennyttige boliger, men det er ikke rimeligt, at de private udlejere skal betale for de grunde, som de almennyttige bygger på, siger Torben Christensen.
Demotiverende
Han mener, at de nuværende regler er demotiverende og betyder et fald i det private boligbyggeri.
- Det har samfundet ikke brug for i de store byer, siger Torben Christensen.
Han mener, at ved at tvinge investorerne til at lade deres byggegrunde ligge brak, ligger deres tab i størrelsesordenen 2-3 milliarder kroner.
Han er nu i tæt dialog med politikerne i den blå blok om at få fjernet den nuværende lovgivning, og noget tyder på, at det vil lykkes. Misteltenen er dog Dansk Folkeparti, der ganske vist ikke er med i forliget om den nuværende lovgivning, men måske har en vis sympati for den.