Skoledirektør: Skolepraktik skal ikke være en feriekoloni
Erhverv | Af Dan Bjerring |
Københavns Tekniske Skole modtog årets SMV-Pris, da Håndværksrådet holdt repræsentantskabsmøde.
Håndværksrådet og Fonden Håndværkets Hus uddeler hvert år SMV-Prisen, og den gik i 2015 til Københavns Tekniske Skole (KTS) for dens evne til at sikre en høj kvalitet i erhvervsuddannelserne.
Prisoverrækkelsen fandt sted på Håndværksrådets repræsentantskabsmøde i København, og det var direktør Ole Heinager, der modtog prisen på vegne af KTS.
Vi simulerer, hvad der svarer til at stå i lære i en rigtig virksomhed. De unge skal møde klokken syv om morgenen, og de skal ringe og meddele, hvis de er syge. Det er samme regler, som ude hos en mester.
Ole Heinager
Direktør for KTS
Sammen med prisen i form af et diplom modtog Københavns Tekniske Skole en skulptur skabt af billedhugger Carsten Fun Jensen. Skulpturen symboliserer det positive resultat, et godt samarbejde kan føre til.
Særligt center
Formanden for Håndværksrådet, Niels Techen, fortalte, at KTS blandt andet får prisen for en række af de initiativer, der er sat i gang på skolen.
- KTS har for eksempel valgt at etablere et særligt center for de unge, der kommer direkte fra folkeskolen. Centret gør det nemt for dem at vælge en erhvervsuddannelse. Ungecentret får også ansvar for kontakten til folkeskolen. Især det sidste er meget væsentligt, fordi erhvervsuddannelsesreformen medførte store besparelser på vejledningen i folkeskolen. Derfor er etableringen af Ungecentret en del af begrundelsen for at give KTS og Ole Heinager SMV-prisen, sagde Niels Techen.
Praktikcenter
KTS driver også et stort praktikcenter under ledelse af en faglært håndværker, der ved, hvordan arbejdsdagen i en virksomhed foregår.
- Og så er der fokus på helt virksomhedsnær drift af centret - er man syg, melder man sig syg hos sin "skolemester". Præcis som på en rigtig læreplads, forklarede formanden for Håndværksrådet.
Han gjorde samtidig opmærksom på, Ole Heinager, da han tiltrådte som direktør for KTS, som noget af det første gennemførte en analyse af kundernes - håndværkermestrenes - ønsker.
- Det er også dén indstilling til samarbejde med virksomhederne, der gør, at Ole Heinager er valgt som repræsentant for erhvervsskolerne som modtager af prisen.
En stor ære
Ole Heinager siger til Dagens Byggeri, at han betragter SMV-prisen som en stor ære og en anerkendelse af de forandringer, skolen er i færd med i forhold til den nye reform af erhvervsuddannelserne.
- Vi har taget et opgør med "plejer". Erhvervsuddannelserne skal være for dem, der kan og vil. Samtidig skal vi igen have fat i de unge mennesker. Lige nu er det kun 12 procent af en ungdomsårgang i hovedstadsområdet, der søger en erhvervsuddannelse. Målsætningen er 30 procent, og jeg vil gerne sammen med virksomhederne sætte mig i spidsen for, at de unge mennesker igen får øjnene op for erhvervsuddannelserne, siger Ole Heinager til Dagens Byggeri.
Lukket verden
Han erkender, at ikke mindst politikerne gennem en årrække har været med til at skabe et negativt billede af erhvervsuddannelserne ud fra devisen, at kan du ikke blive andet, kan du bare tage en erhvervsuddannelse.
- Og det er ikke bare politikerne. Der har hele vejen rundt i samfundet været en fokusering på innovation og gymnasiet, men uden at forholde til, at der måske kun er behov for, at 30 procent af en årgang læser videre, og at 50 procent har en faglig uddannelse, forklarer Ole Heinager, der ved sin tiltrædelse kunne konstatere, at erhvervsskolerne er en meget lukket verden.
- Det er skolefolk, der snakker med skolefolk. Jeg har været ude at interviewe 37 interessenter, herunder Håndværksrådet. Vi er sat i verden for at levere en velkvalificeret arbejdskraft til virksomhederne, fortæller Ole Heinager.
Som en arbejdsplads
KTS Praktikcenter skal ifølge Ole Heiniager fungere på samme måde som en arbejdsplads, selv om det er for de unge, der ikke kan finde en praktikplads i en virksomhed.
- Vi simulerer, hvad der svarer til at stå i lære i en rigtig virksomhed. De unge skal møde klokken syv om morgenen, og de skal ringe og meddele, hvis de er syge. Det er samme regler, som ude hos en mester. Det er ingen feriekoloni. Folkeskolen er især i forhold til drengene en flinkeskole, hvor de starter i børnehaveklassen med at lave perleplader og læse og skrive og alle dem med "krudt i ....." har det svært. Håndens værk er ikke anerkendt, og det skal der ændres på, slutter Ole Heinager.