Mogens Lykketoft åbner konference om bæredygtighed
Byggeri | Af Kim Ebbesen |
Over to dage i august skal konferencen 7PHN behandle bæredygtige byer og bygninger.
Kommende formand for FN's generalforsamling, Mogens Lykketoft, åbner konferencen 7PHN om bæredygtige byer og bygninger 20.-21. august i København. Konferencen skal behandle de vanskeligste og mest kontroversielle agendaer: Fra kvaliteten på byggepladserne, over byernes udfordringer til en diskussion af, hvilken slags vækst verdenssamfundet ønsker og bør fokusere på fremover.
Mogens Lykketoft er en af de mest prominente politikere og økonomer, der er begyndt at interessere sig for kvaliteten af væksten.
Samarbejdet arkitekt-ingeniør-entreprenør er afgørende for at skabe smukke, funktionelle og bæredygtige byggerier, kort sagt - god arkitektur. Konferencen er enestående ved at være så tværfaglig.
Anette Blegvad, vicedirektør for Arkitektforeningen
- Det står nu klart, at der er grænser for den type vækst, vi har gennemlevet efter Anden Verdenskrig, udtalte han i et interview med Information sidste år.
I 2012 var den tyske kansler Angela Merkel ude med antydninger i samme retning, da hun udtalte, at en ny forståelse af vækst vil lette den grønne omstilling.
Andre styringsværktøjer
- I dag er vækst i BNP blevet et afgørende styringsværktøj, men måler egentlig ikke, hvor godt vi har det, og var aldrig beregnet til det. Det kan i sig selv betyde, at det er lidt tilfældigt, om vi løbende får det bedre. Ydermere er et højt BNP delvist i modstrid med behovet for at spare på ressourcerne, idet den blandt andet måler, hvad forbrugere og virksomheder anskaffer og udskifter, frem for hvad de har, skriver Passivhus.dk, der er medarrangør, i en pressemeddelelse.
- Der er derfor en vis sandsynlighed for, at der vil blive indsat andre styringsværktøjer i de nuværende bygningers levetid. Bæredygtige bygninger skal leve i mindst 100 år, og byer endnu længere, så spørgsmålet er relevant for alle byggefolk, lyder budskabet fra Passivhus.dk.
Spørgsmålet om væksten behandles på en særskilt workshop under konferencen, og det vil blandt andet involveret betydningen for byggeriet.
Workshoppen gæstes blandt andet af den internationalt anerkendte forsker og pioner indenfor energieffektivitet og bæredygtig udvikling, Jørgen Nørgaard, der i dag er lektor emeritus ved DTU Byg og æresgæst ved konferencen.
Tværfaglighed i centrum
Den 7. Passivhus Norden konference om bæredygtige byer og bygninger arrangeres i tværfagligt samarbejde mellem KADK - Kunstakademiets Arkitektskole, DTU Byg og Passivhus.dk. Udover at præsentere et massivt opbud af konkrete målinger og erfaringer fra energieffektive renoveringer og nybyggerier i de nordiske lande sætter den også fokus på de vanskelige agendaer gennem en række workshops. Konferencens tætpakkede program omfatter cirka 80 bidrag.
Desuden organiserer Innovationsnetværket for bæredygtigt byggeri, InnoBYG, og Cluster Excellence Denmark match making på tværs af faggrænser.
Også en række interesseorganisationer, netværk og NGO'er er partnere ved konferencen. Vicedirektør for Arkitektforeningen Anette Blegvad fremhæver det tværfaglige fokus:
- Samarbejdet arkitekt-ingeniør-entreprenør er afgørende for at skabe smukke, funktionelle og bæredygtige byggerier, kort sagt - god arkitektur. Konferencen er enestående ved at være så tværfaglig.
Den tværfaglige, nordiske konference finder sted i Bella Center. Både arkitekter, forskere, ingeniører, producenter, entreprenører og bygherrer deltager traditionelt på konferencen. Der forventes 500 deltagere fra Danmark, Norge, Sverige og Finland.
Konferencen støttes af Realdania, og tilmelding kan ske via www.7PHN.org.