Klimatiltag forsømmes i kommunerne

Ni ud af ti kommuner har ikke midlerne til at gøre en indsats på klimaområdet. Den private sektor bør inddrages i energieffektivisering og -renovering.
Den private sektor bør måske inddrages i den kommunale energieffektivisering og -renovering. Foto: Colourbox.
Den private sektor bør måske inddrages i den kommunale energieffektivisering og -renovering. Foto: Colourbox.

Tiltag på klimaområdet varierer i høj grad kommunerne imellem. En undersøgelse fra Københavns Universitet påpeger, at 72 procent af kommunerne har en klimarelateret handlingsplan, hvor tre fjerdedele heraf har en plan, der dækker kommunen som geografisk enhed, dvs. også gælder kommunens virksomheder og borgere.

I størstedelen af planerne indgår kommunernes egne aktiviteter også, for eksempel vejbelysning, skoler og haller. Der er en tendens til, at tiltag i kommunen som virksomhed prioriteres frem for aktiviteter inden for kommunens geografiske område.

De kommuner, der har færre ressourcer, er tilbøjelige til at vælge sådan noget fra, hvis det ikke lige er meget højt på den politiske dagsorden.

Chefkonsulent Susanne Krawack Concito

Denne prioritering skyldes manglende midler til at favne kommunens geografiske område og involverer både borgere og virksomheder.

– De kommuner, der har færre ressourcer, er tilbøjelige til at vælge sådan noget fra, hvis det ikke lige er meget højt på den politiske dagsorden, siger Susanne Krawack, chefkonsulent i Concito til dr.dk.

Dorte Nørregaard Larsen, sekretariatsleder i Energiforum Danmark, siger:

– Det er egentlig ikke så underligt, at kommunerne prioriterer således, for kommunerne har ikke beføjelser eller pligt til at blande sig i borgere og virksomheders energiforbrug. På den anden side viser erfaringer i en række foregangskommuner, at kommunen kan inspirere og facilitere rigtig mange aktiviteter, samt at de har langt større succes med at fremme energibesparelser end kampagner/initiativer fra centraladministrationen, og derfor er det rigtig ærgerligt, at ikke alle kommuner prioriterer denne indsats.

Virksomheder gør forskel

Albertslund Kommune har reduceret CO2 udledningen med 25 procent og dermed indfriet et mål før tid. Resultatet er sikret ved samarbejde med flere af kommunens virksomheder, herunder Jaynet.

Virksomheden har i samarbejde med kommunen opsamlet overskudsvarmen fra deres servere og genanvendt den til opvarmning af 150 boliger i kommunen, fremgår det af Dr.dk.

– Økonomisk får vi ikke noget ud af det. Men i miljøregnskabet er vi jo med til at bidrage til reduktionen af CO2-udledningen i Danmark, siger Michael Meister, adm. direktør i Jaynet til dr.dk.

Geografisk enhed

– Udfordringen ligger i, at det i princippet ikke er kommunens opgave at fremme energibesparelser. Det er noget, de kan gøre af politiske eller beskæftigelsesmæssige årsager. Derudover kan de nemt komme i klemme i den gode sags tjeneste. For eksempel må de ikke anbefale nogle virksomheder frem for andre, de må ikke rådgive virksomheder og borgere om energibesparelser og dermed tage levebrødet fra dem, der lever af denne type rådgivning. Og de må ikke give enkelte virksomheder konkurrencemæssige fordele. Men det er udfordringer, man godt kan manøvrere uden om, og derfor giver det god mening, hvis kommunerne udnytter deres tætte kontakt med de lokale virksomheder til at finde og implementere gode klimaløsninger, f.eks. effektiv vejbelysning, brug af overskudsvarme m.v., slutter Dorte Nørregaard Larsen.

Relateret indhold