Rådgivende ingeniørvirksomheder rykker op ad europæisk rangliste
Erhverv | Af Maria Hesselvig Lange |
Syv danske FRI-ingeniørvirksomheder er repræsenteret på årets rangliste over Europas 300 største rådgivervirksomheder.
FRI's svenske søsterorganisation, Svensk Teknik och Design, har netop gennemført analysen 'Sector Review 2014', hvor europæiske rådgivende ingeniørers og arkitekters 2013-regnskaber er blevet gennemgået og listet efter omsætning og antal medarbejdere.
Analysen viser, at danske rådgivende ingeniørvirksomheder i høj grad er tilstede på Sector Reviews top 300 liste over rådgiver- og arkitektvirksomheder i Europa. I år er det særligt de mellemstore danske rådgivende ingeniørvirksomheder, der rykker frem på listen.
- Danske rådgivervirksomheders fornemme placeringer på listen vidner om to ting. At branchen for det første har en høj grad af internationalisering, og at internationaliseringen er stigende. I 2000 havde danskejede rådgivervirksomheder 1.300 medarbejdere i udlandet. Med Rambølls seneste opkøb af Amerikanske Environ er tallet i dag over 12.000, og med en eksportandel på ca. 25 procent er FRI's medlemmer blandt de største virksomheder i Europa inden for rådgivende ingeniørvirksomhed. For det andet vidner placeringerne på listen om, at FRI's medlemsvirksomheder konkurrerer på et utrolig højt niveau og på en række specifikke områder, eksempelvis inden for infrastruktur, energi og klima, hvor vi har kompetencer i verdensklasse. Det betyder, at Danmark er en vidensbase for kompetencer, der efterspørges globalt, siger Henrik Garver, administrerende direktør i Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI.
Branchen internationaliseres
På listen befinder sig desuden en række udenlandske rådgivervirksomheder med datterselskaber i Danmark. Blandt andet den engelske rådgivervirksomhed Atkins, der er nummer fire i Europa, og den hollandske virksomhed Grontmij, der er nummer 19 på listen.
- Når udenlandske selskaber kommer ind på det danske marked, betyder det, at branchen bliver internationaliseret i endnu højere grad, end det er tilfældet, når det alene er danske virksomheder, der tager ud. Og det skærper konkurrencen og styrker kompetencerne blandt rådgivere på det danske marked. Det betyder helt konkret, at de virksomheder, som er aktive i Danmark, kan trække på kompetencerne fra mere end 50.000 medarbejdere i rådgivende ingeniørvirksomheder globalt. Derfor styrker rådgivernes internationalisering Danmark både økonomisk og kompetencemæssigt, siger Henrik Garver.
En global konsolideringsbølge i branchen har betydning for både Rambølls og Cowis placering på listerne. Rambøll, der sidste år var nummer 13 på listen, er nu rykket ned på en 14. plads på trods af, at Rambøll omsætningsmæssigt har haft et godt 2013. Det samme mønster gælder for Cowi, der ligeledes har haft et godt år. Cowi er rykket fra en 20. plads til en 22. plads.
- Opkøbene, som både Rambøll og Cowi har foretaget i 2014, understreger den udvikling, der er i branchen herhjemme og internationalt, hvor rådgivende ingeniørvirksomheder, i tillæg til en fortsat stærk organisk vækst, også har foretaget flere strategiske opkøb. Hvis opkøbene i 2014 medregnes, vil Rambøll lige nu være på en 7.-8. plads. Cowi vil med deres opkøb rykke to pladser op til en 20. plads, slutter Henrik Garver.