Spændende højhus under opbygning i Malmø
Byggeri | Af Dagens Byggeri |
Et nyt højhus i arkitektonisk særklasse skyder op i Malmø-forstaden Hyllie. COWIs højhuseksperter sørger for en optimal bygningskonstruktion, der giver arkitekter og bygherre fleksible muligheder for indretningen af huset. COWI står desuden for BREEAM-certificering.
Det nye højhus, The Point, er sidste etape i udviklingen af bydelen Point Hyllie, der med fire nye højhuse er et af de mest spektakulære byggeprojekter i Skåneregionen.
Projektet er det tredje store højhusbyggeri i Skandinavien, som COWI har vundet inden for det sidste års tid. De andre to er Polarstjernen i Göteborg og Urban Mountain i Oslo. I alt tre projekter, der fordrer state-of-the art viden om højhusbyggeri, geoteknik og bæredygtighed.
COWI udfører teknisk bygherrerådgivning for ingeniørdisciplinerne geoteknik og konstruktioner på den 110 meter høje kontorbygning, samt rådgivning med henblik på BREEAM-certificering. Arbejdet udføres i samarbejde med Annehem og arkitektfirmaet Krook & Tj?der.
- Vores mål er at skabe en optimal brutto/netto balance for byggeriet, så at bygherren opnår den størst mulige værdi i form af flest muligt indvendige kvadratmeter, som fleksibelt kan indrettes efter bygherren og arkitektens visioner, forklarer Jens Fussing, højhusekspert i COWI.
- Med det råhus vi leverer, kan arkitekten uden problemer lave store glaspartier eller andet, uden at være bundet af den grundlæggende konstruktion.
BREEAM-certificering
Også miljømålet er sat højt. The Point har valgt at certificere bygningen ifølge BREEAM SE.
COWIs konstruktionseksperter har fra lige fra projektstart arbejdet på at få indarbejdet gode konstruktionsprincipper, så at byggeriet bliver bygbart og rationelt. Især bygningens stabilitet undersøges for forskellige konstruktionsprincipper.
Hyllie er en forstad under kraftig udvikling, som startede med opførelsen af en ny Citytunnel-station i bydelen. Citytunnelen knytter bydelen tæt sammen med Malmö og Kastrup, som med sin internationale lufthavn giver nem adgang til resten af verden.
Netop det, at The Point ligger tæt på en jernbane, giver særlige udfordringer for byggeriet. COWI har derfor også geotekniske eksperter på banen, der skal klarlægge det optimale funderingsprincip og dermed sikre den bedst mulige samlede økonomi for projektet.
- Vi skal overholde de gældende respektafstande til togbanen og vælge de rigtige funderingsprincipper i forhold til hvor tæt vi kan gå på banen. Korrekt planlagte undersøgelser kan give store besparelser for det samlede projekt både økonomisk og tidsmæssigt, og en stor del af den samlede anlægsøkonomi afhænger af, om vi vælger det optimale funderingsprincip, forklarer Jens Fussing, som står for at optimere byggeprocessen og sikre en sund anlægsøkonomi for konstruktionerne.