Ny klapbro over Guldborgsund
Byggeri | Af Torben Jastram |
En nye klapbro parallelt med Kong Frederik IX's Bro over Guldborgsund skal bygges i et EU-beskyttet naturområde.
Kong Frederik IX's Bro ligger i et Natura 2000-område, der beskyttes af EU, fordi man vil bevare sjældne, truede eller karakteristiske naturtyper og vilde dyre- og plantearter.
I 2020 skal en ny klapbro gøre det muligt at fragte flere togpassagerer og godstog over Guldborgsund som en del af den kommende Femern-forbindelse.
NIRAS rådgiver bygherren Banedanmark om udbudsmaterialet til den nye bro, der bygges parallelt med den eksisterende Kong Frederik IX's Bro.
Den nye klapbro og den eksisterende bro bygges sammen lige i epicentret, hvor udstyret, der får klappen til at gå op og ned, sidder.
- Det byder altid på udfordringer, når man skal indpasse noget nyt i en eksisterende konstruktion og få det til at arbejde sammen, siger broingeniør Jesper Suhr fra NIRAS.
Nix-pille-område
En anden spændende udfordring på broen er, at den skal bygges i et område med meget strikse naturhensyn.
- Det betyder faktisk, at man skal bygge en bro i et nix-pille-område, siger Jesper Suhr.
Derfor vurderer NIRAS, hvilke konsekvenser broen får for naturen - også kaldet en naturkonsekvensvurdering - for at minimere påvirkninger af naturen.
- Vi regner på og tager stilling til, hvordan man for eksempel kan grave ikke stabilt materiale op fra havbunden under ny dæmning og bropiller uden, at det går ud over fuglelivet, siger miljøkoordinator fra NIRAS, Jette Bernt Nielsen.
Alt anlægsarbejdet bliver vurderet i forhold til naturkonsekvenser. Et andet eksempel er, at entreprenøren virkelig skal trække skuldrene ind, når der skal køres jord til og fra anlægget. Det hele skal nemlig foregå i et meget smalt spor for at skåne naturen.
NIRAS skal være færdig med udbudsmaterialet til den nye bro i starten af 2015.