Grontmij hjælper Malawi med energiundersøgelser
Byggeri | Af Torben Jastram |
Flere og flere afrikanske lande vil have vindkraft og får hjælp af danske ingeniører. Egypten, Tanzania og Kenya er nogle af de afrikanske lande, hvor den rådgivende ingeniørvirksomhed Grontmij allerede er i gang med at undersøge mulighederne for fremtidig vindkraft. Nu gælder det Malawi - et af verdens mindst udviklede lande.
I det østafrikanske land Malawi er det kun mellem 10 og 20 procent af befolkningen, som har adgang til elnettet. Danske ingeniører fra Grontmij er nogle af de første i verden, som undersøger mulighederne for, hvordan vindkraft kan blive en bæredygtig del af Malawis energiforsyning og på længere sigt kan udvikle og forbedre levevilkårene i landet.
- Vi skal først og fremmest udpege 10-11 steder i Malawi, som er potentielle muligheder for udnyttelse af vindkraft. Det afhænger af vindforhold, infrastruktur, mindst problemer for miljøet, færrest problemer for beboere med landsbyjord, m.m. Dernæst skal der udpeges de seks bedste, og så skal der opsættes 80 meter høje master med måleinstrumenter, forklarer Grontmijs projektleder Gerhardt Grøn, som netop har været på 10 dages rundrejse i landet for at undersøge stederne og udarbejde et vindmåleprogram.
Data om et år
Masterne måler bl.a. vindhastighed, temperatur, m.m. og har satellitforbindelse, så der kan logges direkte til computeren. Og efter et års tid vil det være muligt at identificere de gode og de mindre gode steder til vindkraft, og samtidig vil det være muligt at udpege de to bedste steder, som derefter indgår i et pre-feasibility studie.
Vindmåleprogrammet fortsætter endnu et år, og det samlede resultat skal, sammen med resultatet af pre-feasibility studiety, bruges til at belyse vindsituationen for hele Malawi, samt en plan for udnyttelse af denne.
Grontmijs vindkraft projekter involverer ingeniører fra Grontmijs kontorer i Aarhus, Kolding og Glostrup.