Tømrermester skal forsikre mod sig selv
Erhverv | Af Dan Bjerring |
Klima-, energi- og bygningsministeren vil undersøge, om byggeskadeforsikringsordningen kan forenkles, så den ikke er unødigt fordyrende for byggeriet.
Er det rimeligt, at en tømrer skal tegne byggeskadeforsikring på omkring 56.000 kroner for at bygge syv ungdomsboliger til udlejning - når boligerne bygges til tømreren selv? Det spørgsmål har Anni Matthiesen fra Venstre bedt klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen (RV) tage stilling til. Hun peger samtidig på, at den pågældende tømrermester reelt skal tegne forsikringen "til sig selv".
Reglerne om byggeskadeforsikringen blev indført i 2008 dels med henblik på at sikre, at forbrugere, som flytter ind i et nyt beboelsesbyggeri, skal have en nem adgang til at få udbedret væsentlige fejl og mangler, der eventuelt måtte være at finde i byggeriet, dels at højne kvaliteten i nybyggeriet.
Indtil ordningen blev indført, måtte købere af en nyopført beboelsesejendom, der var behæftet med væsentlige fejl og mangler, selv forsøge at få byggevirksomheden til at udbedre manglerne - eventuelt ved at rejse en sag ved domstolene.
Private undtaget
Byggeskadeforsikringen skal tegnes af den part, ofte den professionelle bygherre, der opfører beboelsesejendommen til fordel for køber. Hvis køber konstaterer væsentlige fejl og mangler ved det nye hus, sørger forsikringsselskabet for udbedringen ved enten at få bygherren til at udbedre skaden eller ved at udbetale erstatning til forbrugeren, hvis bygherren er gået konkurs.
Ministeren understeger dog i sit svar, at forbrugere, der selv skal bo i det hus, de opfører, er undtaget for ordningen, og har derfor ikke pligt til at tegne en byggeskadeforsikring:
- En privat person eller virksomhed, der selv opfører et hus med henblik på videresalg, er derimod omfattet af reglerne, da der i dette tilfælde er behov for at beskytte den køber, som efterfølgende køber huset. I den situation hvor en bygherre opfører et hus, som skal udlejes, vil den der tegner forsikringen også være den dækningsberettigede part, da bygherren fortsat er ejer af bygningen, slår Rasmus Helveg Petersen fast.
Ny køber dækkes ind
Han understreger samtidig, at reglerne gælder, selv om den part, der tegner forsikringen, og den part, der er tilgodeset ved forsikringen, som i det nævnte tilfælde er den samme:
- Hvis boligen sælges videre indenfor de ti år, forsikringen dækker, vil den nye køber være dækket af forsikringen. Reglerne skal således også beskytte en eventuelt kommende køber af en udlejningsbolig. Reglerne sikrer også, at man ikke kan omgå reglerne om byggeskadeforsikring ved at angive, at et byggeri opføres med henblik på udlejning, og efterfølgende videresælger bygningen til en køber, der dermed ikke får den samme beskyttelse som andre købere af nybyggeri, slutter klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen.
Han henviser til, at byggeskadeforsikringen "er en markedsbaseret ordning", og priserne for forsikring af eksempelvis syv ungdomsboliger ikke er fastsat ved lov, og at det er "en god ide at indhente flere tilbud".
Strategi kommer snart
Rasmus Helveg Petersen oplyser i øvrigt, at Regeringen til efteråret præsenterer en byggepolitisk strategi, hvor det blandt andet undersøges, om der er regler og ordninger, som unødigt fordyrer byggeriet:
- Jeg forventer, at et af initiativerne i strategien bliver igangsættelse af en undersøgelse af, om byggeskadeforsikringsordningen kan forenkles med henblik på at sikre, at den både sikrer fortsat forbrugerbeskyttelse og ikke er unødigt fordyrende for byggeriet. Såfremt undersøgelsen viser et behov en revision, vil det skulle ske ved en ændring af byggeloven, skriver Rasmus Helveg Petersen.