Schneider og Københavns Kommune indgår ESCO-aftale
Byggeri | Af Maria Hesselvig Lange |
Schneider Electric Danmark har netop indgået aftale med Københavns Kommune om energirenovering af 16.000 kvadratmeter i fem udvalgte ejendomme. Projektet betyder store energibesparelser og en økonomisk gevinst på 840.000 kroner om året.
Det nye partnerskab, der har fokus på både energibesparelser, øget effektivitet og trivsel, betyder, at Københavns Kommune med en investering på 7,5 millioner kroner får garanti for en samlet energibesparelse på 30 procent - cirka 840.000 kr om året. I første omgang fokuseres der på 16.000 kvadratmeter i de fem udvalgte ejendomme. Dernæst skal der laves energianalyser i 30 andre ejendomme - svarende til 84.000 kvadratmeter med en investeringsramme på 37 mio. kr.
Københavns overborgmester Frank Jensen er begejstret:
- Det er fantastisk, at vi via et offentligt privat samarbejde kan få styr på energiforbruget og forbedre indeklimaet i en energitung del af Københavns bygninger. Jeg er glad for, at vi samtidig opnår en garanteret reduktion i energiforbruget. Vi skal gøre noget mere af den slags, hvis vi skal nå målet om, at København skal være verdens første CO2-neutrale hovedstad, siger han.
ESCO-projekt
Partner-projektet med Københavns Kommune er udformet som et såkaldt ESCO-projekt, hvor investeringerne betales af de garanterede energibesparelser. Såfremt Schneider Electric ikke er i stand til at realisere den garanterede besparelse, så udbetaler Schneider Electric differencen mellem den realiserede og garanterede sum til Københavns Kommune, som derved er sikker på, at investeringen tjener sig selv hjem igen.
- Vi ser en tendens i markedet, hvor kommuner, som allerede har arbejdet aktivt med energispareinitiativer i mange år, nu søger metoder til at få realiseret tungere og mere komplekse tiltag. Især med fokus på tiltag, der kan forbedre indeklimaet og reducere vedligeholdelsesefterslæbet i bygningerne, siger Casper Højgaard, salgschef i Schneider Electric Danmark A/S og uddyber:
- Mange andre danske kommuner kunne drage fordel af denne samarbejdsform, hvilket også Udbudsrådet tidligere har konkluderet. Kommuner, der indgår i et ESCO-samarbejde, får gennemført mere omfattende energirenoveringer, hurtigere og med større besparelser som reultat sammenlignet med kommuner, der vælger at gøre det selv. Samtidig giver garantien for besparelsen bygningsejeren budgetsikkerhed mange år frem i tiden.