Et grønt studie i pink
Arkitektur | Af journalist Mike Jeffree, England |
Rambølls engelske datterselskab er involveret i et universitetsbyggeri, hvor målet har været at skabe et så lavt miljøaftryk som muligt. Konstruktionen er en hybrid af forskellige metoder.
The University of East Anglia i Norfolk (UEA), Østengland, betegner sin nyeste bygning på blot 2.000 kvm. som en beskeden konstruktion. Men bygningen formår alligevel at markere sig og kræve opmærksomhed. Den kantede facade med en glasbeklædt elevator bag skyggefyldte jalousier og de pinkfarvede accenter på murene gør Julian Study Centre markant.
Julian Study Centre har netop vundet den anerkendte RIBA Suffolk Design Award 2014.
Bygningen er skabt af Ramboll UK, tegnestuen Pick Everard og hovedentreprenøren Kier Eastern. Bygningen har den laveste CO2-belastning på UEA?s område. Det er godt gået på et universitet, der allerede er på top 10 over People and Planet Green League, som indekserer universiteter i England i henhold til miljø-management.
Målrettet de bedste
Julian Study Centre blev taget i brug i december 2013 og er navngivet efter den første kendte kvindelige forfatter, Julian of Norwich.
Bygningen er skabt til at rumme UEA's voksende antal af postgraduatestuderende. Den rummer en læsesal med 286 pladser, auditorier med 80 pladser - opbygget som på Harvard - seminarrum, en café og pauseområder på alle fire etager.
Passivhus-principper
Meget tidligt i processen forpligtede bygherren sig til at bygge efter Passivhus-principperne. Deres motto om at være først i verden er skabt på baggrund af dette.
- Efter vi havde set på indlejret CO2, og CO2 i forbindelse med konstruktion af bygningen, fandt vi ud af, at en kombination af krydsfinérvægge med præfabrikerede hulrumsmellemdæk i beton, lidt stålkonstruktion og et forstærket fundament ville give det laveste CO2-aftryk, fortæller projektingeniør Gavin White.
- Tømmeret indlejrer 221 tons CO2. Gulvene varmes eller køles af luft, der strømmer gennem hulrummene i mellemdækkene og reducerer dermed det CO2, der udledes ved opvarmning eller afkøling af bygningen. Faktisk vil energibelastningen ved at udnytte betons termiske kræfter spare ca. 2.500 ton CO2 sammenlignet med en konstruktion i krydsfinér set over en 50-årig periode.
Ramboll UK har før gjort brug af hybridsystemer, også stål og krydsfinér, for at opnå åbne etager. Konstruktionen fungerer også i beton med hulrum. Kombinationen af disse to teknikker har dog aldrig før været prøvet. Julian Centre var premieren.
- Designere afholder sig fra at blande konstruktionsprincipper, fordi overgangene mellem materialerne kan skabe problemer, siger Gavin White.
Den færdige bygning
Totalt set er der brugt 370 kubikmeter af 200 mm, fem-lags krydsfinérplade. Herudover 1.700 kvadratmeter af 400 mm hulrums TermoDeck betonpaneler. Facaden er beklædt med fliser og zinkplader, og indvendigt beklædt med gipsplader eller med krydsfineren ladt fri. Taget er lukket med et trelags bitumen materiale. Isoleringen består af en blanding af glasuld og ureaformaldehyd-skum, og Velfac-vinduerne er med dobbelt- eller trelagsglas.
Den færdige bygning har en U-værdi på 0,1W/m2K , som betyder, at bygningen kan opvarmes ved hjælp af to almindelige gasvarmere. Bygningens CO2-fodaftryk er reduceret endnu mere ved brugen af LED-pærer, som regulerer styrken efter lysniveau, samt gennem en solfanger på taget med 20kW effekt.