Nyt biogasanlæg som OPP
Byggeri | Af Dan Bjerring |
Solrød Kommune blander gylle og tang med industriaffald og anvender det til gasproduktion. Dansk specialistfirma er totalentreprenør på opgaven til 90 millioner, der udføres som OPP-projekt.
Tag 53.000 tons gylle, bland det med 70.000 tons citrusskaller fra appelsiner og citroner, tilsæt 60.000 tons affald fra produktion af mælkesyrebakterier og put så 7.500 tons tang fra den lokale strand i blandingen.
Det er opskriften på, hvad der kan udvikle sig til et biogaseventyr i Solrød syd for København, hvor borgmester Niels Hörup torsdag underskrev en aftale med lokale landmænd, CPKelco A/S og Chr. Hansen A/S om leverancer til det kommende Solrød Biogas anlæg.
Det er Bigadan, der er specialister i biogasanlæg, der er totalentreprenør på det nye biogasanlæg, der bliver det første af sin art i Danmark, og der er indgået en OPP-aftale, hvor Bigadan både skal opføre anlægget og drive det de første fem år.
EU-støtte
- Det begyndte med et lugtproblem på stranden fra tang, der hvert år ligger og rådner efter at være blevet skyllet op. Nogle kloge hoveder mente - blandt andet inspireret af mange års anvendelse af tang i landbruget - at den indsamlede tang måtte kunne bruges til noget fornuftigt. Den idé arbejdede vi videre med, og med EU-støtte på 3,4 millioner kroner er vi i dag godt på vej til at realisere et biogasanlæg, der blandt andet anvender den indsamlede tang fra Køge Bugt til produktion af grøn energi, forklarer Niels Hörup, der også er bestyrelsesformand for biogasanlægget, til Dagens Byggeri.
Anlægget har opnået EU-tilskud på 3,6 millioner kroner i projekteringsfasen og samlet bliver prisen for det hele omkring 90 millioner kroner:
Lokale virksomheder
Administrerende direktør, Bigadan A/S, Karsten Buchhave, der er cand.scient i landbrug, er glad for den store opgave, og han understreger, at Bigadan i muligt omfang vil anvende lokale virksomheder som underentreprenører:
- Jeg vil dog ikke afvise, at der er nogen med jysk accent, der ryger over Storebælt. Vi har enkelte specialister, vi har arbejdet sammen med 20 år, der kommer fra Nordtyskland, som også udfører produktion, forklarer Karsten Buchhave, der oplyser, at Bigadan ikke er medlem af Dansk Byggeri, men siger, at Bigadan generelt overholder overenskomsten:
- Vi vil gerne opføre os ansvarligt, understreger Karsten Buchhave, der også siger, at der ikke er planer om at anvende østeuropæisk arbejdskraft på projektet.
Solrød Kommune har endnu ingen politik for sociale klausuler eller arbejdsklausuler.
Den sidste fase i projektet forventes at vare frem til sensommer 2015, hvorefter anlægget vil være klar til at levere gas til grøn el- og varme.