Bureaukratisk helvede synger på sidste vers
Erhverv | Af Dan Bjerring |
G-dage ved ansættelser under tre måneder afskaffes frem mod 2018. Det vækker glæde i Dansk Håndværk.
Der er glæde i Dansk Håndværk over, at det i forbindelse med beskæftigelsesreformen er besluttet at udfase arbejdsgivernes dagpengegodtgørelse for 1., 2. og 3. ledighedsdag, de såkaldte G-dage, ved ansættelser under tre måneder.
En afskaffelse vil betyde, at der udbetales arbejdsløshedsdagpenge for de dage, hvor der tidligere blev udbetalt G-dage fra en arbejdsgiver. Der er enighed om at afskaffe en G-dag fra 2015 og yderligere en i 2017 og den sidste i 2018, således at G-dage for personer med mindre end tre måneders ansættelse er afskaffet fra 2018. Forslaget indebærer fuldt indfaset merudgifter på 60 millioner kroner årligt
Ansætter flere
Dansk Håndværks direktør Erik Møbius opfordrede i februar i Dagens Byggeri regeringen til at afskaffe G-dagene, om ikke andet som en ét-årig forsøgsordning. Men nu forsvinder de altså permanent ved korttidsansættelser.
- De færreste arbejdsgivere er i forbindelse med kortvarige byggeopgaver villige til at skulle betale de ansatte tre ledighedsdage til omkring 800 kroner om dagen uden at få noget til gengæld. De meldinger, vi får fra vores medlemsvirksomheder, er, at de ville ansætte flere medarbejdere, hvis ikke G-dagene i sidste ende kunne koste dem dyrt, sagde Erik Møbius til Dagens Byggeri.
Ikke flertal
Socialdemokratiets arbejdsmarkedsordfører Leif Lahn Jensen kaldte over for Dagens Byggeri G-dagene for "et bureaukratisk helvede", og han lovede dengang, at "beskæftigelsesministeren vil se på ordningen".
Folketinget behandlede så sent som i april et forslag fra Dansk Folkepartis arbejdsmarkedsordfører Bent Bøgsted om at afskaffe G-dagene, men der var ikke flertal for forslaget. Han pegede på, at G-dagene især rammer hårdt for virksomheder, der bruger mange korttidsansatte, eksempelvis mindre håndværksvirksomheder.
Baner vejen
Erik Møbius er godt tilfreds med, at der nu er lys forude for en afskaffelse af G-dagene, men han undrer sig over, at det skal tage tre år at afskaffe en byrde på erhvervslivet, der "kun" koster 60 millioner kroner:
- Det er ikke mange ekstra job, der skal skabes, før udgiften ender som en indtægt. Men det er altid en begyndelse, og bliver erfaringerne positive i forhold til at afskaffe G-dagene ved korttidsansættelser, kan det måske bane vejen for en total afskaffelse på længere sigt, siger Erik Møbius til Dagens Byggeri.