Grøn omstilling af cement- og betonproduktion
Byggeri | Af Maria Hesselvig Lange |
Nyt innovationskonsortium skal udvikle løsninger, som skaber grundlag for en grøn omstilling af cement- og betonproduktion. Samtidig skal byggeriets studerende uddannes i de nye grønne løsninger.
InnovationsFonden har netop bevilliget medfinansiering til et nyt innovationskonsortium, som skal gøre cement og beton til et endnu mere miljøvenligt og bæredygtigt materiale. Det skal blandt andet ske ved at udvikle og anvende nye cementtyper, der kræver mindre energi at fremstille og udleder mindre CO2 ved produktion. Teknologisk Institut har gennem fire år arbejdet tæt sammen med projektets partnere på at udvikle projektet og er glade for, at det nu er lykkedes at finde midler til at gennemføre projektet.
Flere samfundsudfordringer skal løses
Projektet adresserer en række aktuelle samfundsudfordringer både i forhold til energieffektivisering og nedbringelse af CO2-udledning fra tunge industrier, beskæftigelse i Danmark og vækst i danske arbejdspladser samt behovet for udvikling af nye teknologier med eksportpotentiale.
For at sikre implementeringen af den nyeste viden har projektet også stort fokus på videnspredning og uddannelse. For eksempel skal over 400 studerende deltage i workshops så fremtidens nyuddannede har mere viden om grønne miljøteknologier.
- Der er store perspektiver i at optimere produktionen af cement og beton. Både økonomisk og miljømæssigt. Det er unikt, at hele branchen bindes sammen, sådan som det er tilfældet i projektet her, og det kan bidrage til at løfte det store potentiale i betonindustrien. Samtidig kommer de studerende helt tæt på den nyeste udvikling, hvor de får mulighed for at udfordre branchen og bidrage til den fortsatte udvikling af bæredygtige løsninger. Det vil styrke dem i deres fremtidige karriere, fortæller direktør i InnovationsFonden, Peter Høngaard Andersen.
Teknologisk Institut er projektleder på innovationskonsortiet, som derudover består af en række virksomheder, styrelser og uddannelsesinstitutioner.
- Cementproduktion står i dag for fem procent af den totale menneskeskabte CO2-udledning, hvilket samlet set er 1,5 mia. tons. Prognoserne forudsiger, at det globale behov for cement og beton i 2050 er dobbelt så stort, som det var i 2010. Derfor er det tvingende nødvendigt at reducere CO2-udledningen fra cementproduktionen, og det gør vi blandt andet ved at skabe grundlaget for grøn omstilling af cement- og betonproduktion, forklarer Lars Nyholm Thrane, projektleder fra Teknologisk Institut.
Væk med barrierer og traditioner
I Danmark er vi langt fremme med udviklingen af nye energieffektive cementteknologier, men vores tradition for kun at anvende velafprøvede cement- og betontyper, resulterer i, at det kan være svært at implementere nye typer af cement, fordi kendskabet til langtidsholdbarheden, af de konstruktioner de indgår i, ikke er til stede.
De traditioner vil projektet gøre op med for ifølge innovationskonsortiets styregruppeformand, Jesper Sand Damtoft, som er leder af forsknings- og udviklingsfunktionen hos Aalborg Portland, er der et stort udviklingspotentiale.
- Vores vision er at skabe nogle langt mere miljøvenlige betontyper og implementere nye CO2-reducerede cementer, som er baseret på naturligt forekommende råmaterialer og som er produceret gennem mere energieffektive metoder. På den måde kan vi reducere CO2-udledningen fra cementproduktion. Cement og beton er verdens mest udbredte byggemateriale - og med god grund. Dets formbarhed og de mange forskellige udtryksformer i både overflader og design kombineret med en høj termisk masse, gør produktet til en både samfundsmæssig og miljømæssig god løsning i forbindelse med både boligbyggeri og infrastruktur-projekter. Kan vi med dette innovationsprojekt både fastholde de gode produktegenskaber og reducere udledning af CO2, vil vi bidrage til at Danmark fortsat er blandt de førende i verden inden for vores branche, siger Jesper Sand Damtoft.