Ustruktureret sikkerhedsarbejde i mange små el-virksomheder
Erhverv | Af Redaktionen |
Små elektrikervirksomheder har problemer med arbejdsmiljøet. De henter viden på må og få og klarer ofte problemerne fra dag til dag, viser kampagneerfaringer.
"Der arbejdes med spænding, virksomheden har ikke regler for arbejde med strøm, der er ikke klare retningslinjer..."
Udsagnene er et lille udpluk ud af mange, der kom frem, da Dansk El-Forbund (DEF) og installatørernes organisation Tekniq for nylig havde indbudt en gruppe ansatte og chefer fra små virksomheder i el-branchen til møde om arbejdsmiljø. Det skriver fagbladet Elektrikeren.
Der var tale om en slags fokusgruppe nedsat som led i den store handleplan og sikkerhedskampagne, der blev skudt i gang i januar, og som skal nedbringe antallet af ulykker i bygge- og anlægsbranchen.
Kan forebygges effektivt
Mødet gav et klart fingerpeg om et ustruktureret sikkerhedsarbejde i de små el-virksomheder. Også i forhold til de farlige stød-ulykker.
Arbejdet med spænding er årsag til mange ulykker og har været i fokus i talrige kampagner, ligesom det er tilfældet i den aktuelle kampagne. Ulykkerne kan forebygges effektivt gennem en konsekvent virksomhedspolitik om at slukke for strømmen, når der arbejdes på anlæggene. Men det kan genere kunderne, det kan være tidkrævende - og ofte går det fint alligevel ...
Det fremgik generelt, at de små virksomheders største problemer består i risikoen for stød, nedslidning, manglende hjælpemidler, manglende planlægning og at mange ikke tør sige noget til mester.
Satser på dialog
Der findes både en generel arbejdsmiljøhåndbog for bygge- og anlægsområdet og en særlig håndbog om sikkerhed og spændingsarbejde, men begge bøger var næsten ukendte for deltagerne. Når man skal finde hjælp til et problem, sker det ofte via Google.
- Vi satser her i kampagnen meget på at komme i dialog med folkene i de små virksomheder. Vores indledende arbejde - og ikke mindst mødet med fokusgruppen - har tydeligt vist, at alle de gode råd og budskaber fra arbejdsmiljøsystemet og organisationerne slet ikke når frem i tilstrækkeligt omfang, siger forbundssekretær i DEF Lene Christiansen, der har arbejdsmiljøet som sit ansvarsområde.