Kom til fornuft - bevar håndværkerfradraget
Erhverv | Af Dan Bjerring |
Håndværksrådets formand afviste i sin beretning påstande fra dels regeringen og dels Rockwool Fonden om, at det sorte arbejde ikke bliver mindre med håndværkerfradraget.
Håndværksrådets årsmøde blev samtidig en markering af, at det øjensynligt går den rigtige vej for de mindre og mellemstore virksomheder. Håndværksrådets formand Niels Techen sagde blandt andet i sin beretning, at "krisen har været særlig hård ved de små og mellemstore virk-somheder, hvor konkurser, virksomhedslukninger og afskedigelser har været hverdagskost" blandt rigtig mange SMV'er:
- Selv om det endnu er for tidligt at afblæse krisen, så kan jeg heldigvis sige - det lysner forude, sagde formanden med henvisning til Håndværksrådets seneste konjunkturmåling, som viser den største optimisme blandt medlemmerne i mange år.
- Vi skal faktisk helt tilbage til år 2007-2008 for at finde tilsvarende positive forventninger til ordrebeholdningen og beskæftigelsen blandt de små og mellemstore virksomheder, sagde Niels Techen.
Ros og ris
Der var ros til regeringens vækstplan, men også ris, hvor der ikke mindst blev lagt vægt på planerne om at fjerne håndværkerfradraget.
Der var til gengæld ris til forslaget om en gratis prøveperiode for unge i skolepraktik samt tilbud om administrativ hjælp til de helt små virksomheder med hensyn til at tage lærlinge.
- Det er tiltag, der kan give fornyet appetit i erhvervslivet til at uddanne de unge, så vi på sigt har de faglærte, der bliver brug for, når økonomien forhåbentlig igen kommer helt op i omdrejninger.
Han pegede på, at regeringen påstår, at håndværkerfradraget "er for dyrt" og koster statskassen 1,7 milliarder kroner. Det hævdes også, at der ikke er brug for fradraget mere, fordi det går fremad i bygge- og anlægsbranchen:
- Til det er der bare at sige. Kom nu til fornuft og lad være med at lytte til Finans- og Skatteministeriets virkelighedsfjerne beregninger.
Svensk niveau
Han giver ikke meget for Rockwool Fondens påstande om, at håndværkerne stort set arbejder lige så meget sort nu, som før fradraget blev indført:
- Med et en reelt tilskud på kun 5.000 kroner, kommer man selvfølgelig ikke det massive sorte arbejde til livs. Derfor er Rockwoolfondens analyser heller ikke i modstrid til Håndværksrådets egne undersøgelser, som viser, at der har været en positiv virkning på især de mindre håndværkeropgaver, idet 68 procent af virksomhederne inden for bygge- og anlægssektoren nu siger, at de oplever mindre sort arbejde. Det er altså mere end to ud af tre virksomheder, der nu får færre forespørgsler om sort arbejde, forklarede Niels Techen.
Han understregede, at Håndværksrådet arbejder for, at fradraget skal hæves til det svenske niveau, som rundt regnet svarer til 40.000 danske kroner:
- Kommer fradraget der op, vil det sorte arbejde ikke bare falde - men stort set forsvinde i Danmark, som det er sket i Sverige, sagde formanden.
Bedre udbudspolitik
Niels Techen bemærkede i øvrigt, at "det er en hård kamp at ændre kommunernes udbudspolitik i en mere SMV-venlig retning:
- Hold jer ikke tilbage, hvis I ikke er tilfredse med jeres kommunes indkøbspolitik. Håndværksrådet rykker gerne ud, sagde Niels Techen, der kunne fortælle, at det overordnede tema for Håndværksrådets stand på folkemødet er, at vi "blæser til kamp for bedre politisk håndværk".
Han bemærkede også, at "den tid er forbi, hvor de små håndværkervirksomheder havde et forholdsvis beskyttet hjemmemarked":
- Vi bliver nu i stigende grad udsat for både lovlig og ulovlig konkurrence fra især de nye østeuropæiske lande, og i stedet for at klynke over den udvikling er vi nødt til at se virkeligheden i øjnene. Det er rigtigt, at mange østeuropæiske virksomheder ikke er her på lovlige vilkår. De står ikke opført i RUT-registret, som de skal, og de betaler ikke de skatter, som de skal og overholder ikke Arbejdsmiljøloven. I dag kan de idømmes en bøde på kun 10.000 kroner, hvis ikke de er tilmeldt RUT-registret. Den bøde står slet ikke mål med værdien af det arbejde, de udfører. Derfor foreslår Håndværksrådet da også at forhøje bødestørrelsen til 20.000 kroner , sagde han og fortsatte:
- Uanset hvordan vi vender og drejer det, er vi tvunget til at trimme vores virksomheder i de kommende år. Konkurrencen er hård, og den bliver kun endnu hårdere. Vi skal kæmpe for hver en kunde. Vi skal derfor styrke og effektivisere vores virksomheder. Vi skal blive bedre på ledelsessiden, vi skal professionalisere os på alle fronter, vi skal innovere, og vi skal undersøge mulighederne for internationalisering.