De færreste tør ikke i deres værste mareridt forestille sig de økonomiske konsekvenser for Danmark, hvis Storebæltsforbindelsen blive skåret over i et halvt år. Men det er ikke desto mindre situationen, hvis Storebæltsforbindelsen ved Nyborg bliver udsat for en Bodil-hændelse som den, man oplevede i eksempelvis Roskilde Fjord sidste år.
En lignende situation i Tyskland har ifølge bygningskonstruktør Henrik S. Eriksen fra Siolit A/S haft den konsekvens, at højhastighedsbanen mellem Berlin og Hannover blev lammet i et halvt år.
Transportministeriet er helt bevidst om risikoen, men derfra lyder svaret, at man forventer at have foretaget den nødvendige sikring inden 2020.
Kan ske i morgen
Henrik S. Eriksen er ansvarlig for højvandshændelser i Siolit A/S, og han siger til Dagens Byggeri:
– Sker der en vandstigning på blot 1,7 meter, eventuelt i forbindelse med et skybrud og storm, og det er slet ikke usandsynligt, vil banedæmningen over en strækning på cirka 850 meter på Fyn-sidens landfæste blive oversvømmet, og ledes vandet ikke væk inden for ganske få timer, vil dæmningen sandsynligvis blive så blød, at det kan tage adskillige måneder, før der igen kan køre tog henover, siger Henrik S. Eriksen, der undrer sig over, at man ikke tager situationen mere alvorligt i ministeriet og handler hurtigere, end det er planlagt:
– Vi så, hvad der skete i blandt andet Roskilde Fjord, og det kan ske igen i morgen ved Storebæltsforbindelsen. Jeg forstår ikke, at man fra politisk hold ikke er parat til at handle hurtigere end inden 2020, forklarer bygningskonstruktøren.
Mobil barriere
Han lægger ikke skjul på, at det for Siolit også handler om en potentiel handel, idet virksomheden er specialister inden for sikring af infrastruktur mod vandindtrængning, og direkte adspurgt om prisen for en sådan sikring, siger han:
– Sikringen kunne foretages inden for en måned og koster godt og vel fem millioner kroner. Det vil indebære en spunsløsning, der måske ikke er så køn, men løser problemet i første omgang indtil en anden og mere permanent løsning er anlagt. Der kan også investeres i en mobil barriere, som kan ligge i beredskab, som også kan anvendes andre steder i landet, siger Henrik S. Eriksen, der peger på, at der rundt om i landet er mange steder med lignende risici for oversvømmelser af infrastrukturen – jernbaner og veje.
Vil drøfte risikobilledet
Transportminister Magnus Heunicke (S) oplyser til Siolit, at på den konkrete strækning ved Knudshoved er jernbanen ejet af Sund & Bælt Holding:
– Den faste forbindelse er designet på baggrund af risikoanalyser, der blandt andet indebærer en vurdering af klimaudviklingens påvirkninger af vandstanden og stormflodssituationer på længere sigt. Risikoanalyserne skal opdateres i indeværende år, og Sund & Bælt vil derfor tage initiativ til at drøfte risikobilledet samt løsningsmuligheder på eventuelle klimaudfordringer på kort og lang sigt med Nyborg Kommune og de øvrige interessenter i området, oplyser ministeren, der påpeger, at Banedanmarks handlingsplan for klimasikring af jernbanen “er under udarbejdelse, og de langsigtede klimatilpasningstiltag forventes endeligt implementeret i 2020”.