Halmhuse - klassisk byggeteknik i nye klæder
Byggeri | Af Mike Jeffree, England |
At bygge huse i halm er ikke et moderne og nytænkende, CO2-besparende og hipt fænomen. Siden vi kravlede ud af hulerne, har naturens materialer været vores første valg, når vi skulle bygge boliger. Sidenhen har vi raffineret vort valg af materialer, metoder, stilarter og teknikker ? for så igen at vende tilbage til halm. ModCell er en ny måde at bygge halmhuse på, som ligger langt fra de mest basale konstruktioner.
Det industrielle gennembrud betød blandt andet for landmændene, at de nu kunne lave halmballer. Megen halm blev brugt i landbruget, men nogle baller var til overs og kunne bruges på anden vis - til bygninger. I midtvesten i USA, kornbæltet, står der stadig boliger, stalde, skoler der er opført for 100 år siden i halmballer. Metoden, de er bygget efter, kaldes også Nebraska-metoden. Halmballerne er bundet eller tappet sammen. De udvendige sider af ballerne er berappet med puds, mørtel eller lokalt mudder.
Denne gamle byggeteknik er også indkodet i dna'en hos folkene bag LILAC i Leeds, England, et boligkompleks med 21 boliger. LILAC står for: Low Impact Living Affordable Community, som betyder sådan meget frit oversat: "Bofællesskaber med boliger du kan betale for, og hvor dit CO2-aftryk på verden er minimalt."
Det lyder bare smukkere at kalde det LILAC, som også betyder syren på engelsk.
Den kollektive tankegang
LILAC er skabt af en række partnere, anført af universitetsmanden Paul Chatterton. Deres ambition og vision var at skabe et energioptimeret huskoncept, som folk i alle aldre og med forskellige indkomster kunne købe og gerne ville bo i. LILAC er i dag blandt Englands første Mutual Home Ownership Societies - MHOS, hvor ejerne køber en andel i et kooperativ.
LILAC overvejede endda at benytte Nebraska-metoden til de 21 boliger, som består af toetagers huse med tre eller fire soveværelser og treetagers ejendomme med lejligheder samt fælleshuset indeholdende kontorer, møderum og et fælles vaskeri.
Men valget faldt på ModCell, et præfabrikeret, modulopbygget system i træ og halm fra producenten af samme navn. ModCell er skabt af de øko-tænkende arkitekter hos White Design sammen med ingeniørerne fra Intergral Design Solutions.
BaleHaus
Og i 2009 introducerede ModCell BaleHaus research projektet i samarbejde med universitetet i Bath. Projektet havde til formå at udvikle et husmodul, der kunne gå i serieproduktion.
- Teamet bag LILAC opdagede BaleHaus og blev enige om, at det passede til deres planer og ideer. Og helt tilfældigt, så havde vi netop fået produktet testet med henblik på fugt og akustik samt brandtestet og fået vores certifikat på det. Det var ganske enkelt klar til at komme på markedet, fortæller direktøren for ModCell og White Design Craig White.
Ved at bruge ModCell-modulerne, som består af rammer i østrigsk limtræ og 420 mm halm, lukket på begge sider med 30 mm kalkpuds, sikrede LILAC sig 20.000 £ pr. bolig i offentligt tilskud til økohuse fra staten samt et lån fra den grønne bank Triodos.
LILAC blev opført i løbet af ti måneder og officielt indviet september 2013. Projektet har ramt plet. Hvad angår økonomien, så kostede opførelsen 1.081 £/kvm., hvilket giver en gennemsnitlig pris pr. bo-enhed på 140.000 £ - sammenlignet med den gennemsnitlige huspris i Leeds på 170.000 £. Varmeregningen de første seks måneder har været 72 £.
På arkitekternes hjemmeside - white-design.co.uk - er der flere oplysninger om dette og andre projekter.