Sløv 2014 start
Bygge- og anlægssektorens omsætning i Danmark var i januar omkring 300 millioner kroner højere end sidste års niveau - men lavere end forventningen.
Ifølge Danmarks Statistik landede bygge- og anlægsbranchens indenlandske omsætning i januar 2014 på 12,0 mia. kr. Det svarer til en stigning på 2,7 pct. i forhold til januar sidste år. Men stigningen skuffer Dansk Byggeri, da mange faktorer pegede på et langt bedre udlæg på det nye år.
- Forudsætningerne var til stede. Man kan tilmed svinge sig op til at sige, at de var de bedst tænkelige. For spoler man filmen et år tilbage til januar 2013, så var det både vejrmæssigt og politisk en isvinter, der ramte byggeriet. Det var en hård vinter og Boligjobordningen var - midlertidigt viste det sig - afskaffet. I år har vi omvendt haft en mild vinter, en populær BoligJobordning og et ekstraordinært højt aktivitetsniveau med udbedring af stormskader. Så når den registrerede byggeomsætning på den baggrund kun stiger med 2,7 pct., så er det slet og ret et skuffende facit, siger cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Byggeri.
Slør i statistikken
Dansk Byggeri peger dog på, at de nye januar-omsætningstal skal tages med forbehold, da det indirekte skyldes den politiske håndsrækning, der blev givet til de små virksomheder med sidste års vækstpakke.
- Et af elementerne i sidste års vækstpakke var at forlænge kredittiderne for de mindste virksomheder. Det giver en likviditetsmæssig saltvandsindsprøjtning, at man kan beholde pengene længere og vente lidt med at afregne og indberette momsregnskabet. Men det kan også give slør i statistikken, siger Bo Sandberg med henvisning til, at der i sidste års vækstpakke skete en ændring, så små virksomheder med under 5 mio. kr. i årlig omsætning fra 2014 slipper med at afregne moms kvartalsvis i stedet for månedsvis.
- Det er dog ikke sådan, at de helt små virksomheders månedlige omsætning ryger helt ud af statistikken, men den baseres på et foreløbigt skøn i stedet for faktiske tal - og vil derfor blive revideret ved de kommende opgørelser, forklarer Bo Sandberg.