Sådan møder du lettest de nye krav i BR18
Sponseret af Alumeco |
BR18 stiller helt nye krav til dokumentation i byggeriet. Men det kan trække tænder ud, når man pludselig skal ud at samle dokumentation fra diverse leverandører flere måneder efter, at materialerne er leveret og monteret.
Derfor er det en fordel at tænke dokumentationen ind allerede i de tidligere faser af byggeriet og i de første snakke med leverandøren.
Så er det nemlig lettere at få den nødvendige dokumentation - og måske endda vælge en leverandør, der allerede har det hele på plads.
Det er langt nemmere at skaffe den nødvendige dokumentation, hvis vi bliver inddraget tidligt i projektet. Så kender vi behovet på forhånd og kan vælge en leverandør, som vi ved har den nødvendige data klar.
Mads Nyborg, bygningskonstruktør hos Alumeco.
Alumeco er en af de virksomheder, der har fokus på at kunne hjælpe kunderne med at leve op til BR18-kravene.
- Når kunden skal vælge materiale og leverandør, skal vi kunne give den rigtige vejledning. Det duer ikke, at vi lover guld og grønne skove, og så holder det ikke i sidste ende, siger Mads Nyborg, bygningskonstruktør hos Alumeco.
Styr på dokumentationen
Derfor bruger Alumeco mange ressourcer på at indsamle den nødvendige dokumentation fra værkerne, der producerer metallerne. Kravene er nemlig stadig så nye, at mange producenter slet ikke har data klar endnu.
Det kræver en del opsøgende arbejde at få EPD'er, datablade og anden dokumentation fra alle leverandører.
- En af vores kvalitetsingeniører sidder med den her opgave og bruger rigtig lang tid på at samle al den nødvendige dokumentation fra vores mange leverandører, så vi har det klar, når kunden spørger. Og der er flere og flere, der spørger, siger Mads Nyborg.
- Især i forhold til DGNB-certificeringerne kan vi tydeligt mærke, at der bliver mere efterspørgsel på den her type dokumentation. Og der er det noget nemmere for os, hvis vi bliver inddraget fra starten, så vi er sikre på, at produkterne lever op til kravene, fortsætter han.

Snart stiger kravene
Indtil videre falder de fleste byggematerialer inden for rammerne af kravene i BR18, men det ændrer sig formentlig snart. Forventningen er nemlig, at grænsen på 12 kg CO2 pr. kvm byggeri gradvist bliver sænket - måske endda drastisk.

Til den tid kan det blive nødvendigt at se på, hvilke byggematerialer der giver mest byggeri for mindst mulig CO2. Det kan handle om at vælge et helt andet materiale, men det kan også være nok at finde en CO2-reduceret version af samme materiale.
Alumeco forhandler bl.a. aluminium fra flere forskellige leverandører, og her kan CO2- aftrykket svinge fra ganske få kilo helt op til 20 kg CO2 pr. kg aluminium.
- Der kan være meget stor forskel alt efter, hvor man køber materialet fra. I nogle tilfælde er det lige meget, men i andre kan vi anbefale en bestemt leverandør, hvis CO2- aftrykket skal være ekstra lavt, fortæller Mads Nyborg.
Bæredygtighed er tænkt ind overalt
Det nye supermarked i Nordborg på Als er et godt eksempel på det store bæredygtighedsfokus i byggeriet.
Supermarkedet er fuldt funktionelt og henvendt til Danfoss' ansatte og lokale borgere. Men samtidig er butikken en model for fremtidens energieffektive supermarkeder. Byggeriet skal DGNB Guld-certificeres, og det kræver et fokus på både social, økonomisk og miljømæssig bæredygtighed.

Bl.a. er butikken omkranset af en pergola, som sammen med bygningens tag bliver plantet til for at styrke biodiversiteten i området. På taget finder man også 100 kW solceller, som skal levere strøm til butikken. De grønne mikromiljøer bliver dertil vandet med opsamlet regnvand.

Her bliver fremtidens energibesparelser testet
Men det er ikke kun i selve byggeriet, at butikken skal være et flagskib for en mere bæredygtig butiksform. I driften af et supermarked er kølemontrerne selvsagt en stor post i energibudgettet. Derfor er de udstyret med låger, som holder varmen ude og kulden inde.
Til gengæld bliver overskudsvarmen fra køleanlæggene opsamlet og sendt ud i fjernvarmenettet, så butikken næsten er selvforsynende med varme. Sideløbende med sin funktion som almindeligt supermarked er butikken nemlig et laboratorium til at teste energistyringssystemer fra Danfoss.
På den måde bliver butikkens løsninger testet i den virkelige verden, hvor kunder og medarbejdere interagerer med løsningernehver dag.
Den nye butik forventes at være cirka 50 % mere energieffektiv sammenlignet med et typisk, uoptimeret supermarked og 20-30% mere energieffektiv end en butik, der allerede er energioptimeret.
Inddrag leverandøren tidligt
En del af facaden på det nye supermarked er beklædt med bukkede aluminiumplader fra Alumeco. Her var der ikke krav om et specifikt CO2-aftryk, men det kommer vi ifølge Mads Nyborg formentlig til at se i de kommende år. Derfor opfordrer han endnu en gang til, at man inddrager sine leverandører så tidligt som muligt i processen:
- Det er langt nemmere at skaffe den nødvendige dokumentation, hvis vi kender behovet på forhånd. Så kan vi vælge ud fra de leverandører, som vi ved, har den nødvendige data klar.