Af Henrik Malmgreen
Det er ikke hver dag, man får en ordre på mere end 100.000 kvm. fermacell® fibergipsvægge. Men det fik James Hardie i forbindelse med opførelsen af Danmarks højeste hus, Lighthouse i Aarhus. James Hardie har nemlig specialiseret sig i 1-lags løsninger med fibergips, der indebærer en lang række fordele sammenlignet med traditionelle 2-lags løsninger. På et byggeri af den størrelse giver det således store besparelser på omkostningskontoen.
Fibergipspladerne fra fermacell® udmærker sig ved at være baseret på op til 20 % biobaseret materialer, nemlig cellulose fra genbrugspap- og papir
Claus Møller, teknisk chef hos James Hardie
– Det gælder både i forhold til den mængde materialer, der skal anvendes, og i forhold til det antal mandetimer, der skal forbruges på opgaven. Sådan siger Claus Møller, der er teknisk chef hos James Hardie, idet han tilføjer endnu et væsentligt argument, nemlig, at en 1-lags fibergipsløsning naturligvis også er en fordel, når man kigger på det samlede CO2-aftryk. Endnu en fordel er naturligvis en mere håndterbar logistik på byggepladsen, når der kun skal monteres ét lag.

Alle plader kan genbruges
Samtidig udmærker fibergipspladerne fra fermacell® sig ved at være baseret på op til 20 % biobaserede materialer, nemlig cellulose fra genbrugspap- og papir. Desuden er det muligt at genbruge fermacell® fibergipsplader 100 %, idet mellem 20 og 30 % af indholdet i en ny fibergipsplade kan udgøres af gamle plader. James Hardie kan således tilbyde alle kunder et recyclingsystem, hvorfermacell® fibergipsresterne kan genbruges i produktionen af nye fibergipsplader.
– Dette kan ske enten som en Big-Bag løsning eller som en containerløsning, hvor pladerne afhentes alt efter behov, men det er ikke kun på denne genbrugsordning, at vi er stærke. Det er vi også på vores produkter som sådan, idet vi har en LCA-rapport, der dokumenterer, at klimaaftrykket kan reduceres hvis man i et byggeri anvender lette fermacell® vægge i stedet for tunge vægkonstruktioner, siger Claus Møller videre.

Mindre klimapåvirkning
Resultaterne fra de undersøgte vægopbygninger viser en tydelig tendens til, at klimapåvirkningen fra en let væg vil være betydeligt mindre end fra en tung væg. Det indikeres, at der for en indervæg kan opnås en reduktion i væggens klimapåvirkning på mellem 63 % og 86 %, og for lejlighedsskel kan der opnås en reduktion på mellem 74 % og 90 %.
Afhængig af mængden af indervægge og lejlighedsskel i en bygning, kan denne forskel have stor betydning for en bygnings samledeklimapåvirkning, såfremt en let væg ikke vil kompromittere bygningens funktion.

Mere fleksibelt byggeri
For indervæggene er sammenligning med de tunge opbygninger lavet på baggrund af indervæg af ét lag fermacell fibergips på stålskelet, da denne er en af de mest populære med fermacell®, men potentialet for reduktion i klimapåvirkning er stadig betydeligt for de andre fermacell® indervægge, især på træskelet.
For lejlighedsskel er sammenligning med de tunge opbygninger lavet på baggrund fermacell®’s lejlighedsskel med ét lag fermacell fibergips på 2x stålskelet, da denne også er en af de mest populær vægopbygninger fra fermacell®, men potentialet for reduktioni klimapåvirkning er stadig betydeligt for de andre fermacell® lejlighedsskel, især på træskelet.
Yderligere vil lette vægge også give en større fleksibilitet til bygningen i fremtiden, da disse er lettere at fjerne end tunge vægge.Der opnås altså både en reduktion i klimapåvirkning og en større fremtidssikring ved at vælge en let væg fremfor en tung væg.
Denne artikel er produceret af Dagens Byggeri og anlæg i samarbejde med en annoncør. Dagens Byggeri og anlægs uafhængige redaktion har ikke deltaget i udarbejdelsen af indholdet.