Arkitektkonkurrence er på trapperne: Hvem skal modernisere Nationalmuseet?
Arkitektur | Af los |
Nationalmuseet råder i dag over 40.000 kvm bygninger i indre København, hvoraf ca. 1/4 er fredet. Nu skal museet have højere til loftet og mere plads - evt. i højden. Arkitektkonkurrencen er nært forestående.
Den første startredegørelse (af to) er klar, og rammerne for en arkitektkonkurrence, der skal forny og udvide Nationalmuseet i Ny Vestergade i København er sat. Dermed kan arkitektvirksomheder verden over godt gå mod startblokkene, så de er helt klar og godt forberedt, til konkurrencen bliver udskrevet.
Slots- og Kulturstyrelsen, der er bygherre, ønsker bl.a. at nedrive eksisterende bygningsdele, at få mulighed for nybyggeri med en øget bygningshøjde og ændre de eksisterende facader.
Dertil ønsker Nationalmuseet at modernisere de fysiske rammer for deres udstillinger. Ønskerne indebærer blandt andet at åbne museet mere mod omgivelserne og skabe større og mere fleksible udstillingslokaler med højere til loftet.
I arkitektkonkurrence vil der bl.a. være særligt fokus på:
- Modernisering af museet skal ske med respekt for bygningernes bevaringsværdi, og mest muligt af det eksisterende bygningskompleks skal søges bevaret eller transformeret.
- Moderniseringen af museet skal tage udgangspunkt i bygningskompleksets hovedstruktur bestående af bygningslænger og åbne rum.
- Nybyggeri skal indfri uudnyttede potentialer i de eksisterende bygninger, frem for blot at lægge sig ved siden af disse.
- Evt. forslag om byggeri med større bygningshøjde end den nuværende skal fremstå arkitektonisk velbegrundede i forhold til det følsomme nærmiljø og taglandskabet i det større område omkring museet.
Læs også: Fem teams skal åbne Folketinget for folket
- Forslag om nybyggeri med større bygningshøjde end den nuværende taghøjde må ikke udnytte det fulde viste mulighedsrum. Som udgangspunkt må maksimalt 80% af mulighedsrummet udnyttes.
- Ombygning af museet skal ske med tanke på de fire meget forskellige gader, der omgiver museet, og udnytte potentialerne i hver af disse. Palæhaven og Palægården bevares som uderum og gøres tilgængelige for publikum.

Bevaringsværdige bygninger kræver ny lokalplan
Projektet kræver lokalplan på grund af den eksisterende bygnings bevaringsværdi, de forventede ændringer i facaden samt ønske om nybyggeri med større bygningshøjde end den nuværende.
Medio 2025 skal arkitektkonkurrencen ifølge tidsplanen være afsluttet, så endnu en startredegørelse for det valgte projekt kan offentliggøres. Først herefter - forventeligt i midten af 2026 - kan et forslag til lokalplanen offentliggøres med efterfølgende offentlig høring. I staren af 2027 forventes den endelige vedtagelse af den nye lokalplan.
Se startredegørelsen her.