23.000 m2: Studerende byder ind på fremtidens byrum i Aalborg
Arkitektur | Af kej |
Der er fuld gang i de store tanker om Åparkkvarteret midt i Aalborg - bl.a. med bidrag fra arkitektur- og designstuderende på Aalborg Universitet, som har arbejdet med bydelen som casestudie.
Det centralt beliggende område, Åparkkvarteret, der breder sig over omkring 23.000 kvadratmeter på Jyllandsgade i Aalborg, er blevet solgt til det nordjyske ejendomsselskab Stella5.
Udarbejdelsen af en samlet masterplan for området er i gang, og her vil et projekt fra arkitektur- og designstuderende på Aalborg Universitet være til stor inspiration:
- Det har været meget spændende at se de studerendes svar på fremtidens byrum med afsæt i Åparkkvarteret. Det er tydeligt at se, at de studerende har arbejdet meget seriøst med opgaven og med stor fokus på at skabe åndehuller og oplevelsesrum - alt sammen noget, der passer som hånd i handske med de visioner, vi selv har for området, siger Kathrine Lund Mortensen, CFO hos Stella5.
Meget kompleks og lærerig opgave
Andrea Victoria Hernandez Bueno er urban designer og adjunkt i urban design på Institut for Arkitektur, Design og Medieteknologi ved Aalborg Universitet, og hun har stået i spidsen for de studerendes projekt.

- Åparkkvarteret er et tydeligt defineret område, som afgrænses af både store bygninger og erhverv langs Jyllandsgade og selve Åparken som et naturområde.
- Det har givet gode muligheder for at lege med forskellige designparametre, som både skal indtænke klimaløsninger, f.eks. til håndtering af store mængder regnvand og rekreative områder for de mennesker, der skal bo, arbejde og være på besøg i området. Det har været en meget kompleks, men også en meget lærerig opgave for de studerende, som har skullet kombinere både det byggetekniske med designlære, forklarer hun.
Lettere at opbygge designet
Victoria Kjær Vestergaard er en af de studerende, der sammen med seks øvrige gruppemedlemmer har arbejdet på projektet om Åparkkvarteret:
- Det har været rigtig spændende at arbejde med et område, som vi nemt har kunnet se og opleve i virkeligheden. Det har gjort det meget lettere at opbygge designet og se det i kontekst.

- Vi har fokuseret meget på at skabe plads til fællesskab, både for de offentlige brugere af området og mellem beboere og for alle aldersgrupper og livsfaser, hvor mennesket er i centrum for livet mellem husene, siger hun.
Inspiration til masser af liv
Kathrine Lund Mortensen fortæller, at de studerendes arbejde med Åparkkvarteret er til stor inspiration for det videre arbejde med masterplanen for området, der er godkendt til i alt 38.000 etagemeter byggeri:
- Vi lægger meget vægt på at skabe en aktiv bydel med masser af liv, så der er gang i erhvervslivet i dagtimerne og fokus på at skabe rammer om det gode liv i fritiden.