Teamet er fundet: Nyt børnehus får masser af leg, læring og natur
Arkitektur | Af kej |
Holbæks nye børnehus bliver skabt ud fra at sikre størst mulig pædagogisk og rumlig værdi for børn og pædagoger. Der vil blive lagt særlig vægt på multifunktionelle rum i sammensmeltning mellem bygning og landskab.
Dansk Boligbyg, Artelia og Skala Architecture har vundet konkurrencen om Holbæks nye børnehus, der bliver skabt ud fra en vision om at sikre størst mulig pædagogisk og rumlig værdi for brugerne:
- Intentionen er at skabe én sammenhængende institution med flere små enheder, der som fleksible læringsmiljøer udfordrer og udvikler både børn og voksne. De veldefinerede afdelinger skal skabe tryghed og nærvær med synlige voksne, hvor en bevidst bearbejdning af indretningen vil inspirere til leg og læring, fortæller Julie Ankjær, der er kreativ chef hos Skala Architecture.
Historiefortælling og stille leg
For at opnå en bæredygtig ramme både inde og ude har arkitekterne bl.a. fokuseret på optimal arealudnyttelse, multifunktionelle rum og landskabelig biodiversitet. På den måde understøtter de sammenhængen mellem inde og ude for at motivere til bevægelse på alle planer.

- Udearealerne er overordnet indrettet ud fra et nærhedsprincip, hvor de nære, trygge arealer målrettes de mindste børn, og hvor institutionens voksne har fuldt udsyn og overblik.
Læs også: Tre tegnestuer skal skabe liv i Brande
- Her er der plads til historiefortælling, måltidsseancer, stille leg i sandet og aktiviteter omkring husets kreative værksted, forklarer Julie Ankjær og tilføjer:
- I nær forlængelse af det indre gårdmiljø for de mindste planlægges aktivitetslegezonen med fokus på motorisk udfoldelse i legepladslommer med traditionelle legeredskaber og i bakkede landskaber til leg og tumlen samt boldspil og fysisk udfoldelse.
Fantasi, sanser og motorik
For de større børn byder udearealerne på mulighed for at lege og lære i naturlige omgivelser:
- Længst mod vest overgår legepladsen i en stor rigdom af natur, hvor fokus er på at lade en artsrigdom blomstre frem og naturligt møbleres med naturens egne 'legeredskaber'. Her oplever børnene, at store sten, træstammer og vildsomt græs både sætter gang i fantasien, sanserne og den motoriske indlæring. Her er legepladsen først og fremmest natur, fortæller Julie Ankjær.
Læs også: Grønne åndehuller: De sidste 89 boliger står klar i ny Odense-bydel
Daginstitutionen forventes at blive DGNB Guld-certificeret og skal efter planen stå klar til ibrugtagning i juli 2025.
Anlægssummen er 55,3 mio. kroner.