Leca vil være fossilfri i 2026
Sponseret af Leca Danmark |
Den Saint-Gobain-ejede producent af letklinker er på vej væk fra fossilt brændstof i sin produktion og erstatter det med biomasse og affaldsprodukter
Leca Danmark A/S fremstiller letklinker af ler, som bliver gravet op to kilometer fra Leca fabrikken i Ølst Bakker i Hinge nord for Hadsten.
Leret brændes på fabrikken ved en sluttemperatur på 1150 grader, hvor lerkuglerne "popper op" og bliver til de små lette porøse kugler med hård overflade, og de bruges som byggemateriale i mange forskellige sammenhænge.
Tidligere har Leca Danmark brugt kul, gas og olie i produktionen af letklinker, men virksomheden er hastigt på vej væk fra de fossile brændstoffer som en del af virksomhedens omfattende udviklingsprojekt SPIR - Sustainable Production & Innovative Recycling.
- Vi har tidligere brugt de typiske fossile brændstoffer, men som virksomhed er vi klar over, at det ikke er holdbart i et moderne samfund, siger salgschef Morten Dysted, Leca Danmark A/S.

Energi fra affald
Behovet for en omlægning blev yderligere fremskyndet efter energi-krisen i 2022 ved Ruslands invasion af Ukraine. Leca har i de seneste år omstillet det meste fossile brændsel til biomasse og affaldsprodukter. Fossile brændstoffer udgjorde i maj 2023 kun 27 procent af energiforbruget i produktionen, mens biomasse var 49 procent, og affaldsprodukter var 23 procent af energiforbruget. Virksomhedens mission er i 2026 at være helt fri af kul.
Leca Danmark kan i dag forbrænde affald på lige fod med almindelige forbrændingsanlæg og brænder blandt andet træaffald fra møbelindustrien og sheanøddeskaller samt forskellige typer alkohol og opløsningsmidler fra medicinalindustrien.
Som en del af udviklingsprojektet SPIR har Leca også fået røggasrensning, så der slipper mindst mulige gasser fra produktionen ud i atmosfæren.
Leca Danmarks elforbrug er fra vedvarende energikilder - vindmøller eller solceller.
Virksomheden samler regnvand i sin råstofsgrav og har derudover egen vandboring.
For øjeblikket er Leca Danmark i færd med at montere og indkøre en "biobox" vandrensningsenhed med Leca-letklinke-filtre, som gør virksomheden i stand til at rense og genanvende sit procesvand.
Produktspecifik EPD
Leca Danmark har som en del af målsætning i udviklingsprojektet SPIR at reducere sin CO2 belastning. Den er foreløbig reduceret med 30 procent, og målet er en endnu større reduktion på sigt.
- Vi forventer, at reduktionen i udledningen af CO2 med 30 procent vil være implementeret i vores kommende EPD i 2024, fortæller salgschef Morten Dysted.
Leca Danmark tilbyder både produkt- og projektspecifikke EPD´er (Miljøvaredeklarationer) for Leca Letklinker. De giver de mest præcise data og kan bidrage til flere point i byggeprojekter på vej mod bæredygtighedscertificeringer som DGNB og BREEAM.
Letklinker kan genbruges
Leca Danmark efterspørger i øvrigt projekter, hvor gamle letklinker dukker op i forbindelse med opgravning eller nedrivning. De små kugler er i mange år brugt som underlag, isolering, dræning eller fyld, da letklinkerne er keramisk materiale, som kan holde i flere hundrede år. De kan derfor i mange tilfælde genbruges efter at være screenet for forurening.

Leca Danmark har et koncept for indsamling og genbrug af letklinker "Leca Tur-Retur", hvor der bliver udarbejdet en ny ydeevne deklaration samt en meget gunstig EPD. De recirkulerede letklinker kan indgå i certificeret nybyggeri og bidrage med et meget lavt CO2 aftryk, da de ikke skal gennem energitunge processer men stort set blot skal transporteres.
