Nu kan solcelleanlæg hurtigt flyttes til byggepladsen
Sponseret af AK Installationer |
En dansk opfindelse gør det muligt at stille et 8kW multifleksibelt solcelleanlæg op og sætte det i drift i løbet af en halv time. Det giver entreprenører nye muligheder for at bruge solenergi og spare CO2 på byggepladsen, pavilloner og genhusninger med videre.
AK-Sunpower Aps står bag en opfindelse, som i de kommende år vil gøre det lettere at bruge solenergi til at spare CO2 på byggepladserne.
Opfindelsen er en stålkonstruktion, som gør det nemt at nedtage, transportere og opstille store solcelleanlæg. Et AK-Sunpower solcelleanlæg på 8 kW fylder 50 kvadratmeter i opstillet tilstand, og anlægget kan pakkes sammen og transporteres i en 20 fods container - og det kan efter ankomsten stilles op og være i drift i løbet af en halv time.
Direktør Carsten Kriegbaum, AK sunpower, fortæller, at han fik ideen til anlægget, da de nye klimakrav til nybyggeri i Bygningsreglementet trådte i kraft i januar i år, og byggeriet begyndte at efterspørge CO2-besparende løsninger. Han begyndte derfor at designe anlægget, som i dag er klar til at blive sat i produktion.
- Solcelleanlæg på byggepladserne er i dag typisk bygget fast på tagene af mandskabsvognene, og det er derfor løntungt fysisk at montere og demontere dem. Vi har tænkt meget smartere, siger Carsten Kriegbaum.
Flere solceller på byggepladserne
Mange byggepladser får i dag strøm fra generatorer, der bruger diesel som brændstof. Det har hidtil været dyrt at opsætte solcelleanlæg, men omkostningerne til montering, demontering og transport falder betydeligt ved brug af stålkonstruktionen fra AK-Sunpower.

Direktør Carsten Kriegbaum tror på, at opfindelsen vil sætte skub i udbredelsen af solcelleanlæg på byggepladserne.
- Anlægget vil være relevant for byggepladser, som er i drift i et halvt til helt år eller længere. Det er et multi-fleksibelt flytbart solcelleanlæg, som kan stilles på byggepladscontainere eller mandskabsvogne, og det hjælper byggeriet med at reducere energiforbruget, forklarer han.
- Derudover ser vi mange andre former for anvendelse af anlægget. Det vil også kunne bruges ved genhusninger, midlertidige mandskabsbyer, festivaler, motorvejsbyggerier eller ved udsendelser af forsvaret eller ved nødhjælp, siger Carsten Kriegbaum.

Solcelleanlægget vejer med 24 styk solceller i alt 2,3 ton med stålkonstruktion, solceller, batteri og inverter. Anlæggets egen vægt er ballast.
Den samlede pris for et anlæg på 8kW bliver et par hundrede tusinde kroner eks. moms, og det kan også efter ordre tilpasses og bygges i større eller mindre versioner. Den store version kan transporteres på en almindelig lastbil, mens en mindre version på 4 kW vil kunne stå på en trailer og eksempelvis levere strøm til festivaler, kortere arrangementer eller mindre byggepladser.
Europæisk patent
AK sunpower har søgt europæisk patentbeskyttelse på anlægget, som gør en midlertidig opsætning af solceller meget mere rentabel end tidligere.
Virksomheden har i udviklingsfasen holdt kortene tæt ind til kroppen, men virksomheden er fra slutningen af maj måned efter indsendelse af patentansøgning nu begyndt at markedsføre opfindelsen.
Direktøren hos AK Sunpower er spændt på, hvordan markedet tager mod den ny mulighed for midlertidig opsætning af solceller. Der er mulighed for at besigtige en prototype af anlægget AK-Sunpower hos AK Installationer i Viborg.
- Der følger en vejledning med, når du køber anlægget, og det er meget simpelt at installere det, men det er også muligt at tilkøbe os til at foretage installationen. Det er også muligt at tilkøbe overvågning af anlægget. Vi satser primært på at sælge anlægget, men vi vil også leje det ud, hvis der er efterspørgsel på det.

- Anlægget bliver en gevinst for både virksomheden og samfundet. Et enkelt anlæg mindsker klimabelastningen med mere end 1 ton CO2, siger direktør Carsten Kriegbaum.