Håndværkere i reb kan altid komme frem
Sponseret af Rebteknikeren |
Bygningens facade bliver lettere at vedligeholde, hvis bygningen fra begyndelsen er projekteret med et godkendt system til fastgørelse, så erhvervsklatrere kan nå opgaverne. Rebteknikeren Aps har løsninger til klatrefirmaer, som sikrer den fremtidige adgang.
Rebteknikeren Aps i Kastrup har i 12 år markedsført sig med "håndværkere i reb". De certificerede erhvervsklatrere fra virksomheden løser vidt forskellige opgaver iført line og sele og ofte på steder, hvor en lift ikke kan komme frem.
Rebteknikeren bringer nu et nyt system til det danske marked, som giver sikker adgang for erhvervsklatrere - også hvis bygningen har udspring eller karnapper, som ellers gør det svært for klatrere at bevæge sig på facaden.
Davit-arm på taget
Rebteknikeren Aps har for nylig installeret de to første Davit-arm systemer på to nybyggede domiciler i Københavns Nordhavn, hvor begge bygninger bød på udfordringer med vinduespolering og anden vedligeholdelse af facaden. Den ene bygning ligger ud til vandet, og den anden bygning er med en gård med glasfacader, hvor det ville være vanskeligt at køre en lift ind.

Bygningerne har fået monteret beslag i tagkonstruktionen, hvor en Davit-arm sættes ned i og her kan dreje 360 grader. Løsningen med Davit-arm kan bruges på bygninger med fremspring på facaden, da armen rækker ud over facaden, så erhvervsklatrerne kan klatre forbi fremspring uden problemer med linerne.
- Det er en løsning, som egner sig til særligt vanskelige facader, fortæller direktør og medindehaver af Rebteknikeren, Jacob Vestervang.
Davit-arm systemet har været i brug i nogle år på vanskelige facader i Norge, hvor Rebteknikeren fik øje på det og efterfølgende har monterede det på de første tage i Danmark.

Rebteknikeren tilbyder endvidere et andet godkendt fastgørelsessystem med skinner, hvor klatrerne kan bevæge sig sidelæns på facaden. Det kan dog kun bruges til glatte facader uden større fremspring
Overvej klatring tidligt
Direktøren for Rebteknikeren anbefaler, at rådgivere og arkitekter tidligt i et byggeprojekt afklarer, om erhvervsklatrere skal stå for facadens vedligeholdelse - og derfor tænker et fastgørelsessystem med i projektet.
Nogle bygninger kan vise sig at være vanskelige i praksis at vedligeholde fra en lift eller kran, og når først bygningen står færdig, er det udfordrende at eftermontere fastgørelsessystemer til klatring. Beslaget til en Davit-arm skal integreres i en tagkonstruktion, som er dimensioneret til at klare belastningen.

- Vi oplever flere gange om året at komme til byggeri, hvor taget allerede er lukket, før man bliver opmærksom på, at det kan blive en udfordring at få poleret vinduerne fra en lift, siger Jacob Vestervang.
Klatrere med certifikat
Erhvervsklatrerne hos Rebteknikeren Aps har en håndværksbaggrund, som tømrere eller murere. De har derudover taget certifikat som erhvervsklatrere, så de kan arbejde på tage og facader, hvor stillads ikke kan nå, og en lift ikke må køre.
Klatrerne løser de fleste typer opgaver i højden, hvor stillads og lift ikke kan komme til. De arbejder for landets førende entreprenører i byggeriet, og for Københavns boligforeninger samt på landets kraftværker og industrianlæg.
Denne artikel er produceret af Dagens Byggeri i samarbejde med en annoncør. Dagens Byggeris uafhængige redaktion har ikke deltaget i udarbejdelsen af indholdet.