Udvikler ny dansk teknologi til totalgenbrug af gammel beton
Bæredygtighed | Af mir |
Seks danske aktører er nu gået sammen om at udvikle den bedst mulige teknologi til at erstatte nyopgravet sten og sand i beton med råstoffer hentet fra nedrivningsbeton.
Beton er verdens mest brugte byggemateriale. Men populariteten har en pris. Både i form af en høj klimabelastning ved fremstillingen, men i stigende grad trænger et ressourceproblem sig på.
Verden er ganske enkelt ved at løbe tør for de naturlige råstoffer sten og sand, der indgår i beton - et problem, byggebranchen også mærke herhjemme.
Det er derfor tvingende nødvendigt, at vi knækker koden til at etablere et bæredygtigt forbrug af råstoffer i ny beton og cement, konstaterer aktørerne bag et nyt projekt, der nu vil forsøge at udvikle processer der kan give et omfattende cirkulært genbrug af betonen.
Beton skal genbruges igen og igen i et lukket, cirkulært kredsløb
- Vi kan ikke fortsætte med at forbruge råmaterialer i det omfang, vi ser i dag. Byggeaffald bør behandles som en ressource til fremtidens byggeri og infrastruktur, siger Jette Bjerre Hansen, udviklings- og bæredygtighedschef hos Norrecco, der er en af Danmarks største behandlere af jord og bygge- og anlægsaffald.
- Kunsten er derfor at udvinde sten, sand og cement fra kvalitetsbeton som fraktioner, der kan genbruges igen og igen i et lukket, cirkulært forløb, hvor de ikke ender deres livscyklus som vejmaterialer før tid.
Sammen med Norrecco er FLSmidth, Aalborg Portland, Unicon, MIS Recycling og Pelcon Material & Testing gået med i projektet. Som løber over en 3-årig periode, og er støttet af MUDP - Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram under Miljøministeriet.

- Med projektet vil vi udvikle metoder og teknologi til at bevare råstoffernes oprindelige kvaliteter, og samtidigt reducere den samlede CO2-udledning i forhold til konventionel betonproduktion, supplerer Bodil Recke, Head of Green Innovation hos FLSmidth.
Koden der skal knækkes er som følger:
Med de tilgængelige knusemetoder og processer i dag er det kun den grove stenfraktion fra nedrivningsbeton, der genanvendes i ny beton, og det er endda i et begrænset omfang.
De fleste af stenfraktionerne og de mindre partikler af sand og cement på 0-4 mm bliver typisk blot brugt som fyldmaterialer eller bærelag under asfalt.
Op mod 40-50 procent af nedrivningsbetonen består af finfraktionen, og den har også potentiale til at blive genanvendt som råmateriale af høj kvalitet i ny beton eller cement, så længe kvaliteten af sand og cement kan opretholdes.
Der er derfor, ifølge Jette Bjerre Hansen og Bodil Recke, brug for teknologier til en mere nænsom knusemetode og til at adskille nedrevet beton i sten, sand og cement.
Projektets seks partnere vil desuden udvikle og afprøve de teknologiske muligheder for at forædle cementfraktionen, så den kan genanvendes i ny cementproduktion med reducerede CO2-emissioner til følge.
Region Hovedstaden er sparringspartner i projektet og har bidraget med nedrivningsbeton fra Bispebjerg hospital til projektet sammen med nedrivningsvirksomheden P. Olesen.