Hot & bæredygtigt
Sponseret af Erasmus & Partnere |
Ingeniører med allround teknisk rådgivning sætter fokus på bæredygtigt byggeri og brandrådgivning
Bæredygtigt byggeri og brandrådgivning er to 'hotte' emner i byggebranchen, og også hos rådgivende ingeniører Erasmus & Partnere er der fokus på disse aspekter af dagens og fremtidens byggeri. Ingeniørfirmaets medarbejdere er for længst klædt på til dagens krav indenfor begge områder, da firmaets ledelse lægger vægt på at være på forkant med lovkrav og behov.
Det gælder alle faggrupper i firmaet, så det aktuelle fokus på bæredygtigt byggeri indebærer ikke en nedprioritering af andre fagområder - der satses på kontinuerlige løft inden for alle kompetencer, og det støttes også, hvis medarbejderne har lyst til og interesse i at udvide deres fagområde. Som direktør Lasse B. Jørgensen siger det:
- Det kan kun komme vores kunder og samarbejdspartnere - og os selv - til gode, når vores medarbejdere har bred viden og forståelse for alle aspekter af et byggeprojekt.

Kompetencestærk medarbejderstab
Erasmus & Partneres fingeraftryk ses landet over - samt i bl.a. Island, Sverige og Grønland - hvor medarbejderne har projekteret/beregnet/tegnet villaer, rækkehuse, stalde, skoler, typehuse, etageejendomme, hoteller, tilbygninger, etc.
- Vores opgaver gælder alt fra beregninger til tegninger og brandrådgivning, ligesom vi ved større projekter ofte står for bl.a. granskning, tilrettelæggelse af udbud og bygherrerådgivning, siger Simon Markussen, der er civilingeniør og partner i Erasmus & Partnere.
- Vi dækker jo et bredt felt af rådgivningskompetencer, hvor alle faggrupper er repræsenteret, og rådgiver om alle aspekter indenfor byggeri og anlæg - både de 'traditionelle' som konstruktioner, installationer og energi samt de superaktuelle områder som bæredygtighed og klimatilpasning, og med én indgang for al rådgivning er Erasmus & Partnere med til at forenkle planlægning og arbejdsgange hos vores kunder og samarbejdspartnere, uddyber ingeniør og adm. direktør Thomas Ellitsgaard.
- Og da vi er et mindre firma, er det de samme personer, du møder hver gang, hvilket i høj grad også forenkler tingene, indskyder Simon Markussen.
Opgradering af teams
- Inden den tekniske byggesagsbehandling overgik fra kommunalt regi til private rådgivere, opgraderede vi kraftigt på brandrådgivningsområdet, ligesom vi med de nye klimakrav og det stadigt stærkere fokus på bæredygtigt byggeri, gennem de senere år har føjet nye kompetencer til paletten med bl.a. LCA-beregninger, DGNB-certificeringer og klimaberegninger, fortæller ingeniør og direktør Lasse B. Jørgensen.

Brandrådgivning med øje for både sikkerhed og økonomi
Mange byggeprojekter er i dag omfattet af strenge lovkrav, når det gælder brandsikkerhed. Bl.a. skal der udarbejdes branddokumentation både før, under og efter en byggeproces, ligesom der kræves opdaterede kontrolplaner gennem hele fasen.
- Dokumentationen skal eftervise og dokumentere, at byggeriet overholder alle krav til konstruktioner, materialer og forholdene omkring sluknings- og redningsarbejde, fortæller Torkild Narud, der er ingeniørfirmaets fagleder på brandområdet.
- Derudover har vi fokus på at implementere alle krav, så det stemmer overens med bygherrens ønsker til både design og økonomi. Vi luger evt. cowboy-løsninger og farlige 'alternativer' ud og sørger for at både lovgivning, tidsplaner og budgetter kan overholdes, tilføjer Torkild Narud.
Certificeret brandteam med stor byggeteknisk erfaring
De BK2-certificerede brandrådgivere hos Erasmus & Partnere kan trække på en bred baggrund. Med erfaring som bl.a. bygningssnedker, byggetekniker, konstruktionsingeniør, tømrer og bygningskonstruktør har brandrådgiverne forståelse både for detaljerne og helheden i et byggeri og kan hæve blikket og foreslå tilpassede og bygbare løsninger. Kombineret med stor viden om - og evnen til at navigere i -lovgivningen og hierakiet af regler kan det betyde besparelser i tid, materialer og omkostninger.

Bæredygtigt byggeri på mange måder
Ved årsskiftet blev det lovpligtigt at få udført en klimaberegning i forbindelse med alle nybyggerier, der er omfattet af kravet om energirammeberegning. Rebekka Grønlund Ulriksen, der er bygningskonstruktør og certificeret rådgiver i bæredygtighed samt DGNB-konsulent i Nye bygninger og Villa, fortæller at klimaberegningen, der er en modificeret udgave af en LCA-beregning, skal påvise, hvor meget CO2 et byggeri udleder. Bygninger over 1000 kvm skal overholde krav om udledning af max 12,0 kg CO2eq/m2/år. Til mindre bygninger skal der også udarbejdes en klimaberegning, men krav om max udledning forventes først indført i 2025.
Det forventes, at kravene på sigt strammes, og at der skal udarbejdes en fuld LCA-beregning til alle byggeprojekter.
- En LCA-beregning identificerer, kvantificerer og evaluerer ressourceforbrug og mulige miljømæssige påvirkninger i forbindelse med et byggeri. Analysen kommer omkring alle faser i byggeriet - lige fra udvinding af råstoffer til fremstilling af byggematerialer til forbrug af energi i bygningens levetid samt til slut nedbrydning og genbrug af materialer, forklarer Rebekka Ulriksen og fortsætter:
- I forhold til den pt lovpligtige klimaberegning kommer LCA-beregningen længere omkring og inddrager bl.a. affald og spild under byggeprocessen, transport i de forskellige faser af byggeriet samt forbrug af ressourcer på byggepladsen.
LCA-beregninger indgår bl.a. i bæredygtighedscertificeringer under DGNB, der er en frivillig certificeringsordning.
DGNB-certificeringer
DGNB-ordningen blev valgt af Rådet for Bæredygtigt Byggeri efter en gennemgang af eksisterende certificeringsordninger. DGNB bygger på FN's definition af bæredygtighed, og Rådet for Bæredygtigt Byggeri valgte at bygge på denne ordning, da den fokuserer på flere aspekter - miljø, økonomi og sociale forhold - og ikke kun på det fysiske miljø.
- Med DGNB kan man certificere både byområder, bygninger i drift, nye byggerier og omfattende renoveringer, og med DGNB Villa, der er nyeste skud på DGNB-stammen, kan man også certificere enfamiliehuse og mindre projekter, fortæller Rebekka Ulriksen.
DGNB Villa
- Vi oplever, at interessen for at bygge bæredygtigt vokser, når det gælder mindre byggerier som fx énfamilieboliger, siger Rebekka Ulriksen.
Her kan en DGNB Villa certificering være et godt valg. Med DGNB Villa er det muligt at certificere huse op til 250 kvm samt mindre rækkehusprojekter op til 1500 kvm. Byggerier, der er indstillet til DGNB-certificering bliver vurderet ud fra en lang række kriterier og underkriterier.
Større byggerier som etagebyggeri, institutioner, større rækkehusprojekter, kontorer samt byområder vil afhængigt af hvor mange points, der scores i DGNB-ordningen, kunne opnå sølv-, guld- eller platincertificering.
Processen i DGNB Villa-certificeringen er forenklet og uden 'rangklasser'. Dette gør det mere overskueligt for bygherrer, der står med et enkelt hus, samt husbyggerfirmaer, der hver gang bygger et 'nyt' hus tilpasset kundens ønsker.
Et DGNB-certifikat attesterer over for bygherre og omgivelser, hvilke miljøbevarende tiltag der er indbygget i huset - at materialer og metoder er valgt med omtanke - og på sigt kan certifikatet blive en gevinst i forbindelse med fremtidig handel med bygningen.

Bæredygtighed og brandsikkerhed skal med fra start
Når der skal sættes fokus på bæredygtighed, eller lovgivningen stiller særlige krav til branddokumentation/-sikkerhed, er det vigtigt at få rådgiverne på disse områder på banen fra starten af byggeprojektet. På den måde kan de sammen med øvrige rådgivere som ingeniør, arkitekt og sagkyndige indenfor el, kloak, installationer m.fl. tænke alle aspekter ind i projektet med mulighed for at sparre og inspirere på kryds & tværs af faggrænser.
Desuden kan det spare både tid og penge at få en dygtig brandrådgiver eller bæredygtighedskonsulent med i byggeprojektet fra starten. Oversete krav, 'bad timing', manglende viden og misforståelser er ofte dét, der fordyrer - og forlænger - et byggeprojekt.