Erfaren direktør fører Pihl & Søn videre: "Vores fundament er solidt, og potentialet er til mere"
I 30 år har Martin Palmquist skabt store resultater for nogle af landets største entreprenørselskaber. Nu har han overtaget topposten i Pihl & Søn, som for nyligt fusionerede med BNS. Med en udvidet opgaveportefølje og et bredere kundesegment er entreprenøren nu klar til fremtidens uforudsigelige marked, skærpede krav og stigende konkurrence.
I efteråret igangsatte Pihl Koncernen en fusion af de to driftsselskaber, BNS og Pihl & Søn - med sidstnævnte som det fortsættende selskab. Det gjorde man for at stå endnu stærkere i et mere uforudsigeligt marked, der fortsat ser ud til at påvirke projekter og udbud de kommende år.
Valget af virksomhedens nye adm. direktør faldt på Martin Palmquist, der har 17 år med direktør på visitkortet og siden 2021 har været adm. direktør i BNS. Inden da var han 25 år i NCC og 3 år i MT Højgaard med markante resultater til følge:
Blandt andet løftede han som direktør i 00'ernes kriseår en årlig omsætning fra 300 mio. til over 1,2 mia. kroner på under fire år, ligesom et senere forretningsområde med årlig omsætning på over 2 mia. kroner og 600 ansatte under hans ledelse på kort tid fik vendt et stort minus til plus på indtjeningen.
Med andre ord er det en erfaren byggemand og topleder, Pihl Koncernen har udpeget til at skulle styre Pihl & Søn gennem skærpede markedsvilkår og styrke selskabet til fremtiden.
Læs også: Pihl i stor rokade: 2 nye direktører og et selskab mindre
- Det er en spændende opgave at skulle være med til at tegne Pihl & Søns videre udvikling, hvor de to sammenlagte selskabers kompetencer nu kan bringes endnu bedre i spil. Vi er i en branche og en verden, der ændrer sig med stadig større skridt, og derfor er der mere end nogensinde brug for omstillingsparathed og nytænkning - hvis alle kun følger udviklingen, er der ingen til at skabe den, siger Martin Palmquist.
Et kig ned over listen af projekter, den mangeårige direktør har været involveret i, viser blandt andet byggerier som Gemini Residence, Portland Towers og Krøyers Plads. Derudover finder man større anlægsprojekter samt flere markante boligområder - herunder Islands Brygge og Tuborg havn samt en lang række skoler, institutioner og erhvervsbygninger, og al den viden har Martin Palmquist nu rig mulighed for at gøre brug af.
Fusionen mellem de to Pihl-selskaber betyder, at Pihl & Søn i dag tæller ca. 100 medarbejdere, og at kerneforretningen nu er styrket af tilgangen til flere segmenter.

Hidtil har Pihl & Søn markeret sig på større, private projekter som for eksempel Nordø i Københavns Frihavn, hvor entreprenøren opfører 70.000 m2 kontorer, luksusboliger, hotel og p-kælder.
Fremover vil der være fortsat fokus på projektstyring af totalentrepriser indenfor segmentet nybyg, men opgaverne kommer nu også til at favne bredere og inkludere renoveringer samt hovedentrepriser på private- og offentlige projekter som for eksempel Urbanplanen Syd, hvor to nye fritidsinstitutioner opføres, og et bibliotek renoveres.
- Hidtil har Pihl & Søn markeret sig på større projekter, men nu udvides opgaveporteføljen til også at omfatte mindre projekter og renoveringer. Det bredere kundesegment betyder, at vi kan drage store fordele af de synergier, der opstår, ved at udfolde vores dygtigere medarbejderes kompetencer på tværs af flere spor. Helt i tråd med hele fundamentet for Pihl Koncernen, fortæller han og henviser til det tætte samarbejde, Pihl & Søn har med de to andre konsortiepartnere, LM Byg og M.J. Eriksson.

Et samarbejde, der er blevet yderligere forstærket af, at Pihl & Søn og LM Byg i sensommeren flyttede ind i et fælles kontordomicil i Taastrup. Hermed er alle administrative kernefunktioner som tilbud, økonomi, bæredygtighed og projektsupport samlet i ét fælles kompetencecenter således, at driftsselskaberne kan drage fordel af en god fælles synergi.
Et godt sted med dygtige medarbejdere
Fundamentet for Pihl & Søns videre udvikling er altså på plads. Entreprenøren er dog - som enhver virksomhed indenfor byggeriet - påvirket af prisstigninger på materialer, stigende renter samt markedets uforudsigelighed hvor planlagte projekter udsættes eller trækkes tilbage, fortæller direktøren:
- Væksten har været utroligt flot, siden Pihl genopstod, og havde det ikke været for den nuværende opbremsning i markedet, var vækstrejsen fortsat. Men hele verden er blevet mere usikker, og jeg forventer derfor, at der nu kommer en periode, hvor vi vil se en mere moderat og stabiliseret omsætning i Pihl & Søn, siger han og fremhæver virksomhedens potentiale på den lange bane:
- Vi har mange spændende projekter i pipelinen, og så har vi virkelig dygtige folk hele vejen rundt i organisationen. Så afsættet for at løfte os yderligere er på plads, og vi er således klar hertil, så snart markedet igen understøtter dette.
Et skridt foran de fleste
Netop medarbejderne er kernen for Martin Palmquist, hvis succes altid har været bundet op på fællesskabet:
- Det er ikke kun bygningerne, der vokser og udvikler sig i byggeprocessen. Det gør vi også som medarbejdere, ledere og selskaber. Jeg har altid været drevet af samarbejdet mellem de personer, et byggeri involverer. For det er i den fælles forståelse mellem de forskellige interessenter og mennesker, at vi sammen skaber de bedste teams og projekter. Det har jeg altid sat et stort fokus på, og det mener jeg stadig er den rigtige vej frem for en moderne entreprenørvirksomhed.
En vej, han forudser, også vil være præget af hårdere konkurrence grundet de mere usikre markedsvilkår, som i 2022 resulterede i, at mange planlagte projekter blev indstillet.
- Byggeriet vil fortsat se ind i en større risikoprofil i den kommende tid, og det gør det kun endnu vigtigere, at man har styr på sin forretning. Vækst er derfor ikke mit primære mål, men det er at drive en stærk og stabil forretning med fokus på samarbejde, kvalitet og bæredygtighed, siger han og henviser dernæst til 2023-kravenes entré, som pålægger alle i byggeriet at agere ift. CO2-udledning.

Men også her er entreprenøren - som en del af Pihl Koncernen - på forkant med udviklingen og et skridt foran de fleste:
Som den første entreprenør i Danmark har man tilsluttet sig Parisaftalen, og i den forbindelse har det anerkendte Science Based Targets initiative godkendt koncernens mål og plan for at blive CO2-neutral - først som koncern i 2030 og siden gennem hele værdikæden i 2050.
- At favne fremtiden er både krævende og spændende. Byggeriet ændrer sig i disse år med store skridt, og det kræver nye tanker og omstillingsparathed, vurderer Martin Palmquist og fortsætter:
- Virksomheder, der kun formår at køre ad ét og samme spor, er meget mere sårbare i dag end tidligere, fordi udviklingen, viden og krav ændrer sig så hurtigt. Virksomheder skal vide meget om meget mere, de skal være omstillingsparate, og så skal de kunne samarbejde og indgå i åben dialog, hvor ekspertviden kommer kunder og samarbejdspartnere til gode, siger Martin Palmquist og hilser i samme ombæring de nye klimakrav til nybyggeri velkommen.
- Vores agile tilgang og kompetencer indenfor projektstyring, nybyg og renovering i alle projektstørrelser og indenfor flere segmenter er en klar styrke, og vores fokus på samarbejde og bæredygtigt byggeri vil fortsat give merværdi til bygherre og projekter. Vi er klar til at fortsætte Pihl & Søns rejse, og jeg glæder mig til at tage hul på næste kapitel i vores historie sammen med medarbejderne.