Top 25: Fire gigaprojekter sender Aarsleff i entreprenørernes førertrøje
Aarsleff er langt den største blandt de danske hoved- og totalentreprenører målt på projektværdi - det er der fire gode og rigtig store grunde til.
Der er to måder at blive stor på i den danske entreprenørbranche. Byg stort eller byg rigtig meget. Aarsleff har valgt den første fremgangsmåde med et fokus på især de helt store anlægsprojekter.
Dagens Byggeri har opgjort hvilke 25 virksomheder, der har haft første spadestik på mest byggeri de sidste 12 måneder på dansk grund. Og som det ses i tabellen nederst i artiklen, så er det få, men meget store projekter, der gør Aarsleff til dén danske hoved- og totalentreprenører, der har påbegyndt suverænt mest byggeri målt på værdien af byggeriet.
Der står 16 mia. kroner på det samlede regnestykke for Aarsleff, og det er næsten tre gange så meget som nummer to, Nordstern, der påbegyndte byggeri for 5,6 mia., mens A. Enggard og NCC begge stod for 3,2 mia.
Herefter fulgt af Aarsleff Rail, MT Højgaard og dets søsterselskab Enemærke & Petersen med byggeri for mellem 2,3 til 2,7 mia. kroner.
De øvrige entreprenørers byggeaktivitet rummer dog en betydelig større blanding af især bolig og erhverv, krydret med uddannelses og sundhedsbyggeri.
Aarsleff med Femern, Meta, Terminal 3 og højhus-kontorer
For Aarsleff er det først og fremmest de store projekter, der sender entreprenøren til tops. Med spadestik på fem milliardprojekter inden for de sidste 12 måneder. Det er ingen af de øvrige i nærheden af at matche.
Her er opstarten på Femern forbindelsens sydtunnel det altdominerende megaprojekt. En deletape af tunnelbyggeriet til en værdi på ikke mindre end 10,2 mia. kroner. Den 19 kilometer sænketunnel rummer to tosporede veje og et dobbelt togspor, hvor de enkelte tunnelelementer støbes i Rødby og sejles ud og sænkes ned på havbunden. Et arbejde, der er beregnet til at løbe frem til sommeren 2029.

Blandt de øvrige milliardbyggerier er opførelsen af Meta Data Center (tidligere Facebook) i Odense til 2,4 mia. og ombygningen og udvidelsen af Terminal 3 i Kastrup Lufthavn til 2,1 mia. kroner.
Endelig er der opførelsen af Danmarks højeste kontorbyggeri, Mindet i Aarhus, for Ejendomsselskabet Oluf De Linde. Til en værdi på lige over 1 mia. for det samlede byggeri er det endnu et stort højhusbyggeri i Aarhus' havneområde for Aarsleff. Med sine 139 meter er det sølle tre meter lavere end boligbyggeriet Lighthouse, hvor Aarsleff er ved at færdiggøre den øverste etage.
Nye, gamle Nordstern har suverænt flest projekter
På andenpladsen over de største entreprenører er der helt nyt navn i branchen - som dog dækket over et par gamle kendinge. Nordstern er resultatet af en sammensmeltning af Casa og KPC, og deres placering er resultatet af rigtig mange projekter.
I de sidste 12 måneder har de to entreprenører tilsammen stået for 43 projekter til en værdi af 5,7 mia kroner, og de er dermed de suverænt mest brugte blandt de store entreprenører. Det er over dobbelt så mange som Aarsleff, der er den næstflittigste med 21 projekter.

Først og fremmest er det en sværm af boligbyggerier, krydret med et par lager og logistikbyggerier, der udgør de store projekter hos Nordstern.
For det meste opført i totalentreprise, men de to højdespringere er dog hovedentrepriser; renoveringeren af Mjølnerparken til 740 mio. kroner startede i oktober sidste år. Bebyggelsens 476 boliger renoveres, mens125 familie og ungdomsboliger nyopføres.
I 2022 er opstarten på Bellahøjhusenes afd. 40 det hidtil største projekt. Et renoveringsprojekt af de gamle ikoniske højhuse på kanten af København har en værdi til 450 mio kroner. Næststørste projekt er 191 række- og dobbelthuse i Espergærde 40 km nord for København. Det er både ejer og lejeboliger, og den samlede pris for byggeriet er på 375 mio kroner.
Alt i alt kan Nordstern noterer sig for 17 projekter, der alle ligger over 100 mio kroner i byggesum.
A. Enggaard og NCC tæt på dødt løb
Den tredje højdespringer blandt entreprenørerne er A. Enggaard. Som efter et lidt magert sidste kvartal i 2021 er kommet buldrende i år med fire projekter omkring de 500 mio kroner og lige akkurat klemmer sig forbi NCC.

Her er en varieret blanding af boliger, sundhedsbyggeri, uddannelse og kontor. Og det er næsten udelukkende i Aarhus og Odense, at Enggaard slår sine folder. I Aarhus var der i maj i år spadestik på et campus område til universitetsbyen og et kontorhus for Incuba Next, begge til 500 mio. kroner. I Odense var der boligbyggeriet Pakhuskajen til 475 mio. kroner og Psykiatrien i nyt Odense Universitets Hospital til 472 mio. kroner.
Fire på listen er NCC og med byggeri for 3,2 mia. kroner, men med bare små 50 mio mindre, så er der i praksis dømt delt tredjeplads med Enggaard. Her er det suverænt største og mest spektakulære projekt, totalentreprisen på det store træbyggeri Woodhub i Odense. Statens fyrtårnsbyggeri, der skal vise vejen for træbyggeri i Danmark. På prislappen for det byggeri står er 700 mio. kroner, og det skal stå klar i januar 2025.

Næststørste projekt er Hørkæret i Herlev, et boligbyggeri til 560 mio. kroner. Et 35.000 kvm boligbyggeri med 445 lejeboliger i et af byens gamle industriområde, der over en årrække er transformeret til boligkvarter - velbeliggende ved den nye letbane langs ring 3 fra Lyngby til Ishøj.
Og lidt en kontrast til liebhaverboligerne i Kysthus 3 i Hellerup. Et 310 mio. kroner dyrt ejerlejlighedskompleks i Tuborg Havn, med 38 servicerede lejligheder. Et område, hvor Danica Pension som bygherre står bag eksklusive ejer- og lejeboliger "i en liga, der aldrig tidligere er set udbudt".
