H.M. Dronningen kaster glans over nyt oplevelsescenter ved Stevns Klint
Arkitektur | Af los |
Praksis Arkitekter står bag designet af oplevelsescentret Stevns Klint Experience, der gengiver den fascinerende fortælling om den livsændrende asteroide, der ramte jorden for 66 mio. år siden.
Et 520 kvadratmeter stort udstillingsrum ved Stevns Klint, der formidler områdets natur- og kulturhistoriske spor, er omdrejningspunktet for oplevelsescentret Stevns Klint Experience, der fremadrettet vil virke som en portal til Stevns Klints øvrige attraktioner og seværdigheder.
Den historiske fortælling lyder, at en asteroide for 66 millioner år siden ramte jorden med en så vanvittig kraft, at bl.a. dinosaurerne uddøde. Midt i katastrofen overlevede dog de dyr og planter, der udviklede sig til det liv, vi kender i dag.
Denne fascinerende fortælling er et vigtigt kapitel i jordklodens udvikling, og det er i den fortællings lys, at oplevelsescentret Stevns Klint Experience i går blev indviet af H.M. Dronningen.
Direktør i Stevns Klint Experience, Steen Bonke Sørensen, lover, at kommende gæster går fra stedet med en oplevelse for livet.
- Stevns Klint Experience giver noget til alle sanser. Huset i sig selv er et nyt, arkitektonisk vartegn i Stevns, den interaktive udstilling formidler historien, så gæster i alle aldre får en særlig oplevelse. (...) Jeg glæder mig til at dele det, siger den begejstrede direktør.

Et besøgscenter i verdensklasse
Bag selve bygningen, der er placeret på kanten af Boesdal Kalkbrud, står Praksis Arkitekter, der i 2019 vandt arkitektkonkurrencen i stærk konkurrence med Dorte Mandrup, entasis og Henning Larsen Architects.
Projektet omfatter opførelsen af besøgscenteret ved Stevns Klint i forbindelse med udnævnelse af Klinten som verdensarv i 2014. Ud over selve udstillingsfaciliteterne, indeholde centeret foyer, café, toiletter og undervisningsfaciliteter.
Da Praksis Arkitekter løb med sejren i 2019 udtalte formand for Fonden Stevns Klint Besøgscenter, Per Røner:
- Vi ønskede os et besøgscenter i verdensklasse, og det projekt, vi har valgt, lever op til forventningerne. Placeringen af besøgscentret i kalkbruddet skaber en naturlig adgang til havet og landskabet. Og med stelen oven for bruddet som nedgang til besøgscentret giver vi de besøgende en unik rejse 'ned gennem klintens lag'. Det er en original tanke, jeg glæder mig til at se udført i praksis.
Den nye sti, der har fået navnet UNESCO-stien, forbinder bygningen med den store kalkvæg, der er en del af verdensarven, og var noget af det, bedømmelsesudvalget holdt særligt af. Også bygningens beliggenhed, som passer godt ind i landskabet og giver en smuk udsigt over havet og pyramidens top, fik roser med på vejen.
Samtidig styrker placeringen besøgscentrets rolle som portal til hele verdensarvsområde og alle perlerne langs Stevns Klint, f.eks.: Koldkrigsmuseum Stevnsfort, Højerup, Stevns Fyrcenter og Holtug Kridtbrud.

80 mio. kr. i donationer
Det samlede budget for formidlingscentret er 90 mio. kroner, hvoraf 80 mio. kr. stammer fra donationer fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, Augustinus Fonden og Aage og Johanne Louis-Hansens Fond. Stevns Kommune har investeret ca. 10 mio. kr. i omgivelserne og udviklingen af Boesdal Kalkbrud.
Ca. halvdelen af budgettet er gået til selve byggeriet, mens resten har finansieret udearealer, parkering og selve udstillingen.
Dørene til det nye besøgscenter bliver slået op for offentligheden i morgen d. 14. oktober.