Sláinte! Danskere vinder whiskydestilleri i Skotland
Arkitektur | Af kej |
På sin forståelse og respekt for stedets bakkede landskab via et enkelt design, der følger landskabets bølgende bevægelse, er Loop Architects' forslag blandt fire andre internationale tegnestuer endt som bygherrens foretrukne.
Loop Architects tror på stedet og på stemningen og går aldrig kun efter at sikre et funktionelt, men også æstetisk, bygbart og bæredygtigt projekt.
Arkitektvirksomheden, der både formidler historier, men også italesætter og understøtter steder, står blandt andet bag Stauning Whisky - og har gjort brug af samme succesfulde værktøjskasse ifm. et projekt i whiskyens hjemland.
På halvøen Kintyre ved Campbletown i Skotland skal Loop Architects nemlig tegne et nyt whiskydestilleri for det anerkendte, skotske whiskybrand, R&B Distillers Limited.
Projektet vandt på sin forståelse og respekt for stedets bakkede landskab via et enkelt design, der følger landskabets bølgende bevægelse.
- Det er fantastisk at få mulighed for at designe endnu et destilleri i meget smukke og særlige omgivelser: Midt i det grønne, skotske landskab på et højdedrag med udsigt til Atlanterhavet - og i whiskyens eget hjemland, fortæller arkitekt og partner hos Loop, Morten Nymann.
Arkitekturen tager smag af naturen
Det er R&B Distillers Limiteds første såkaldte farm distillery; The Machrihanish Distillery.
Det særlige ved et farm distillery er, at de gror og forarbejder deres eget korn, som efterfølgende udgør en af hovedingredienserne i deres whisky. På denne måde er landskabet og omgivelserne en del af drikken. Og derfor skal arkitekturen også forstå og indpasse sig i landskabet.
- Arkitekturen skal ligesom whiskyen tage smag fra markerne og fra den nære placering til det salte og brusende Atlanterhav, fortæller Morten Nymann.
Loops projekt tilpasser sig stedet og fremstår som et enkelt, smukt og funktionelt hus, der som en langstrakt længebygning forskyder sig i takt med landskabet, der er betagende med sine flokke af hvide får på grønne marker under en - for det meste - blågrå himmel.
Det 3.000 m2 nye destilleri indeholder produktion, bar og et besøgscenter, der skal formidle områdets helt særlige whisky-kultur samt udgøre et attraktivt udflugtsmål for whiskyentusiaster fra hele verden.