Sprøjter undergulv på i 110 meters højde
Sponseret af Uniplan Danmark A/S |
Undergulvseksperten Uniplan har brug for al sin erfaring, når byggepladsen ligger 37 etager over gadeplan. Virksomhedens størrelse og specifikke knowhow gør, at den slags opgaver også bliver løst.
Hvis der er noget Uniplan Danmark kan til perfektion, så er det at lægge undergulve. I stor stil. Virksomheden arbejder udelukkende på større byggeprojekter og har kapacitet til et stort 'set up' i forhold til både mandskab og materiel.
Gennem årene har virksomhedens medarbejdere gjort det at lægge Thermolit EPS beton og efterfølgende betonslidlag til sin specialitet, og der er mange unikke projekter på referencelisten (se faktaboks). Alle har de det tilfælles, at det er store projekter, og at bygherre og bygherrerådgiver specifikt har valgt den særlige Thermolit EPS-beton til undergulvet, da det ikke giver problemer, hvis det er lagt korrekt.
Efter Uniplan har lagt undergulv og slidlag, er der frit valg på alle hylder i forhold til gulvbelægning, der kan være f.eks. svømmende trægulve, linoleum, epoxy, PU-gulve, tæpper, klinker m.v.
Satte ekstra pumpe til
Blandt de markante projekter, hvor Uniplans medarbejdere er i gang med at lægge undergulve, er Olof Palmes Allé i Aarhus, hvor entreprenøren Jørgen Friis Poulsen bygger 300 ungdomsboliger og 50 familieboliger. Byggeriet, der har et omfang på mere end 17.000 m2, er planlagt til at blive certificeret med DGNB Guld.
- Det er et forholdsvist stort projekt i vores regi, og er lidt specielt ved, at de bruger SL-dæk i stedet for traditionelle beton huldæk. Det har gjort, at vi meget hurtigere kunne komme til, fordi betonernes montagetid er kortere. Så her skulle vi strikke tingene lidt anderledes sammen og bl.a. sætte en ekstra pumpe til pga. det ændrede byggeflow, fortæller Kim Bjerrum Jacobsen, afdelingschef i Uniplan, der er landsdækkende med kontor i både Vejle og Albertslund.

Ændrer cementtallet og blandingsformelen efter behov
Heldigvis er omstillingsparat og fleksibel Uniplans mellemnavne. Sammenholdt med at virksomheden også råder over stor kapacitet indenfor både materiel og medarbejdere, bliver sådan en ændring i tidsplanen håndteret uden rysten på hånden.
- Vi pumper med to pumper derude - en til Thermolit og en til slidlag. Vores folk lægger slidlaget med en tolerance på +/- 2 mm på to meter retholt; herefter har vi byggeledere, der tjekker tolerancerne, så vi kan overlevere gulvene til gulvlæggeren. Her skal der fuldlimet gulve på. Fuldlimet gulve kræver større styrke, men fordi undergulve er det eneste, vi beskæftiger os med, er det intet problem for os at ændre blandingsformelen, så det passer til det gulv, der skal lægges efterfølgende, fortsætter Kim Bjerrum Jacobsen, der har 12 mand til og fra på opgaven i de mange lejligheder.
Klar til bæredygtigt byggeri
Alle Uniplans produkter er udviklet, så de kan indgå i bæredygtigt byggeri, der skal certificeres med eksempelvis DGNB, BREEAM eller Svanemærket. Produkterne er dokumenteret fra vugge til grav og alle har en EPD.
De bæredygtige stempler og egenskaber er gode at have, når der skal lægges gulv på kæmpeprojekter som Hillerød Sygehus, Søtorvet i Silkeborg, FN Byen i København eller Carlsberg Byen i Valby.
- Vi bliver valgt til de store projekter, fordi vi har stor kapacitet. Vi har et stort bagland med mange pumper og folk, der kan træde til med kort varsel. Det er en fordel, for der kan ske mange uventede ting, når man bygger så stort, og tidsplanen bliver ændret. Så kan vi optimere på processerne eller stille med mere mandskab hvis nødvendigt. Pt. har vi 150 ansatte, siger Kim Bjerrum Jacobsen.

Meget forskelligartede byggerier
Uniplan har stået for undergulve til både boliger og erhverv i størstedelen af det enorme bydelsprojekt Carlsberg Byen, der er en del af projektet "Bæredygtige bebyggelser". Pasteurs Tårn, der er præcertificeret til DGNB Guld, er at af mange tårne og karrébebyggelser i Carlsberg Byen, som Uniplan har arbejdet i. Tårnet er med sine 120 meter og 37 etager Københavns højeste beboelsesejendom, og var noget af en mundfuld for Uniplans medarbejdere, der pumpede både Thermolit og slidlag ind i op til 110 meters højde.
- Vi havde også slanger liggende i lejlighederne, så vi havde op mod 150 meter slanger i brug på samme tid. I snit har vi haft fire mand på hver dag - på det højeste har vi haft 35 mand i Carlsberg Byen, fortæller afdelingschef Hasse Avngaard, hvis folk lagde 37.500 m2 undergulv i Pasteurs Tårn og dets fire karrébyggelser.

På listen over udlagte undergulve i Carlsberg Byen kan også nævnes 23.800 m2 i Vogelius Tårn med 3 karréer og 22.500 m2 i Dahlerups Tårn plus karré.
- Carlsberg Byen er samlet en stor entreprise for os. Der er selvfølgelig tårnene, men der er også meget karrébyggeri, og vi kommer nok samlet til at gå derinde i fire-fem år. De mange byggerier er meget forskelligartede, men vi har prøvet at være så løsningsorienterede som muligt: Vi sætter flere pumper op, kommer en anden dag eller øger mængden af arbejdskraft. Det kan vi, fordi vi har så stor kapacitet, slutter Hasse Avngaard.