Anlægsgartner sender 22 medarbejdere på egen klimagartner-uddannelse
En helt ny og unik klimagartner-uddannelse har set dagens lys. Anlægsgartner og klimaentreprenør OKNygaard har netop nu 22 medarbejdere på uddannelsen, som firmaet selv står bag.
Snart kan 22 medarbejdere fra OKNygaard - som nogle af de første i Europa - kalde sig uddannede klimagartnere. Uddannelse, som anlægsgartnervirksomheden har lanceret sammen med Jordbrugets UddannelsesCenter Århus, skal ruste medarbejderne til at kunne bygge fremtidens klimatilpasnings anlæg.
Ambitionen er at udbrede uddannelsen, som er den første af sin slags, til flere lande i Europa.
- Vi ser et stort ønske om og behov for kompetenceopbygning indenfor klimatilpasning - både blandt vores egne medarbejdere, men også generelt i branchen. Kunderne har i højere grad fokus på klima og natur end tidligere, og vi ser ind i en fremtid med mere ekstremt vejr og flere oversvømmelser, som både kommuner, regioner og forsyningsselskaber ønsker at finde en løsning på, som også passer ind i byrummet, landskabet eller deres erhvervsarealer, fortæller Kristoffer Sindby, der er udviklingschef for klimaløsninger hos OKNygaard.
Flere klimagartnere på vej
De første klimagartnere er netop nu ved at blive uddannet hos Jordbrugets Uddannelsescenter i Beder ved Aarhus. Her skal OKNygaards medarbejdere efter 2 x 3 dages undervisning gennemføre en praktisk eksamen over to dage, hvor de skal etablere et fysisk anlæg, hvor planter, jord og belægninger skal kunne håndtere vand, samtidig med at anlægget har et flot æstetisk udtryk.
I uddannelsen er der stort fokus på den praktiske forståelse af materialer og hvordan materialer bygges sammen på rigtig vis. Resultatet er en samlet forståelse af, hvordan de anlæg, deltagerne bygger, fungerer i større vandopland og hvordan de medvirker til grønne åndehuller for flora og fauna.
Programmet byder bl.a. på indlæg om vandtransport i jord, dimensionering af LAR, opbygning af permeabel bund, sammensætning af planter, kendskab til biodiversitet, jordbundstyper og drift af LAR.

Det er målet, at OKNygaard og Jordbrugets Uddannelsescenter skal uddanne et hold klimagartnere mere til efteråret. Herefter skal Jordbrugets Uddannelsescenter Århus overtage driften af uddannelsen, så flere i branchen i både Danmark og i udlandet får mulighed for at uddanne sig til klimagartner.
Den nye klimagartner-uddannelse har nemlig potentiale til at blive en vigtig del af det 4-årige EU-samarbejde European Platform for Urban Greening (EPLUG), som både OKNygaard og Jordbrugets Uddannelsescenter Århus er en del af.
- Sammen med OKNygaard har vi skabt en uddannelse, som er fuldstændig unik. Vi har i forvejen et godt samarbejde om bl.a. vores elever og EPLUG, hvilket gør det oplagt for os at bidrage med vores faglighed og kompetencer til et dansk pilotprojekt som dette, der også kommer vores elever til gode, når de er færdiguddannede, siger Christian Nærborg, der er faglærer på anlægsgartneruddannelsen og ansvarlig for klimagartner-uddannelsen hos Jordbrugets Uddannelsescenter Århus.
Tværeuropæisk samarbejde
Med det tværeuropæiske samarbejde arbejdes der bl.a. med vidensdeling og et styrket samarbejde på tværs af virksomheder, forskere og anlægsgartnerfaget i Danmark, Tjekkiet, Rumænien, Finland, Spanien og Holland.
Med klimagartner-uddannelsen opnås kompetencer til at kunne bygge anlæg til fremtidens klimatilpasning, og den bidrager til større international vidensdeling indenfor klimatilpasning. Allerede nu deles undervisningsmaterialet til uddannelsen med de øvrige samarbejdspartnere i EPLUG.
- Med vores ambition om at være Danmarks førende anlægsgartner følger et ansvar for at sætte en mere klimavenlig og bæredygtig retning, men vi skal også være en del af løsningen. Det gør vi bl.a. ved at udvikle de kompetencer, som vi i branchen har brug for, for at kunne afhjælpe nogle af de klimaudfordringerne, vi oplever nu og fremadrettet, siger Ole Kjærgaard, administrerende direktør i OKNygaard.