Prøve noget nyt, eller gøre som vi plejer? Den overvejelse stod byggeleder hos eurodan-huse Simon Grønhøj Jensen med, da han blev sat i spidsen for opførelsen af 31 boliger i Høgedalsparken i Assentoft. Her har byggelederen anvendt lokationsbaseret tidsplanlægning for første gang. Resultat: nøglen til etape 1 er afleveret en måned før tid og etape 2 to måneder før tid.
– Jeg havde en plan for opfølgning, hvor rød markerede ‘bagud’, og grøn markerede ‘i rette tid’. Vi grinte ofte ude på pladsen af, at jeg var ved at løbe tør for grøn blækpatron, fortæller Simon Grønhøj Jensen, som håber på flere opgaver fra bygherre, der har planer om flere boliger i samme område.
Byggelederen kendte til cyklogram-metoden (lokationsbaseret tidsplanlægning) og drømte om at bruge metoden på et rigtigt projekt. Det skulle skabe overblik – i modsætning til hans oplevelser hos på en tidligere arbejdsplads. Her endte tidsplanen med at fylde fire A0-plancher med tusindvis af linjer, og overblikket gik tabt.
Strømlinet tidsplan med spaghetti
Eurodan-huses tekniske direktør grinte, da han hørte om den nye metode, for hvad det var for en masse spaghettier, han blev præsenteret for? Det skulle snart vise sig, at det gav mening.
Simon Grønhøj Jensen tog fat i Exigo, der forhandler software til lokationsbaseret tidsplanlægning, og fik hjælp til at komme i gang, så aktiviteter og områder blev koblet sammen med tidsplanen fra begyndelsen.
– Jeg fik startet rigtigt op og fik gennembearbejdet det hele. Det er en helt anden måde at starte et projekt op på. Man planlægger tid, aktiviteter og lokationer samtidig. Det kræver lidt mere arbejde i starten af projektet, men det er det hele værd. Når man først har fanget den, giver det rigtig god mening og et virkelig godt overblik. Jeg fik fuldstændig styr på, hvilke aktiviteter der startede hvor og hvornår, siger byggelederen.
Efter en måneds tid kunne han fremlægge en tidsplan for den tekniske direktør, med en besked om at han var ret sikker på at husene kunne afleveres før tid.
Bedre flow og god økonomi
Som noget af det første blev arbejds-flowet med støbning af fundament ændret. Den normale procedure er, at elementmontøren kommer og monterer gasbeton, så snart den første plade er støbt og slebet. Men fordi elementmontøren er lidt hurtigere end støberen, kan det give gentagne start og stop i processen.

– Elementmontørens opstart blev rykket 14 dage. På den måde kunne han arbejde i et kontinuerligt flow og holde en god akkord. Jeg kunne sikre ham, at han kunne starte ved bolig 1 og slutte ved bolig 31 uden at blive forstyrret undervejs. Nøjagtig ligesom jeg kunne love maleren og de andre underentreprenører. Elementmontøren skal ikke have dækket køretid frem og tilbage og slipper for opstart af maskineri og en eventuelt ny mand hver gang, fortæller Simon Grønhøj Jensen og peger på, at flowet gav bedre økonomi både for underentreprenørerne og ham selv.
– Det er klart, at underentreprenørerne er interesserede i et så stabilt flow som overhovedet muligt, fordi det gør det nemmere for dem at holde en god akkord og en god økonomi, siger han.
Succes giver blod på tanden
Byggelederen er allerede nu klar til at tage skridtet videre med nye tiltag.
– Jeg kommer til at teste systemet ved flere kommende sager, hvor jeg blandt også kommer til at anvende en ny styrings app. Med appen kan stade og fremdrift opdateres løbende, og så undgår jeg flagrende papirer og eventuelt dobbeltarbejde, siger Simon Grønhøj Jensen.
Han kan også roligt forvente opbakning fra såvel eurodan-huses tekniske direktør (direktør for hele produktionen i eurodan-huse).
“Det er vildt godt gået Simon. Vi kommer med sikkerhed til at prøve lokationsbaseret tidsplanlægning på flere projekter her i det nye år. Du gjorde min skepsis med spaghettistregerne til skamme”, skrev teknisk direktør i eurodan-huse, Christian Aakjær Jacobsen, i en kommentar på LinkedIn om sin byggelederes erfaringer fra projektet i Høgedalsparken i Assentoft.