Begavet krydsning af en tårnkran og en mobilkran
2. sektion | Af sts |
BAS Kraner i Odense har netop fået sin anden spieringskran
Hvad får man, når man parrer en tårnkran med en mobilkran?
Ja, gør man det rigtigt, får man et meget velskabt afkom i form af en kran, der kombinerer tårnkranens beskedne pladskrav med mobilkranens fleksibilitet og evne til selv at komme frem til arbejdsstedet. Tænker man sig så yderligere om og tilføjer endnu et par gode ideer, så bliver resultatet en kran, der er mobil, fylder meget lidt på byggepladsen, er arbejdsklar kun 20 minutter efter ankomsten og kan rejses og betjenes af kun én mand.
Manden, der fik ideerne og førte dem ud i livet, er hollænder og hedder Spiering. Derfor kaldes kranerne også spieringskraner, men i virkeligheden siger udtrykket "mobil tårnkran" meget mere om, hvad kranen kan.
Og det er ikke så lidt.
Hurtig arbejdsklar
Spieringskranen findes i to udgaver i Skandinavien, en femakslet og en stor, syvakslet kæmpe. Den sidste er 17 meter lang og vejer 84 tons. Men så medbringer den også sine egne, massive støttebensplader, der lægges på plads med en påbygget hjælpekran - endnu et eksempel på, at den gode Spiering har tænkt sig grundigt om.
Vel ankommen til byggepladsen lægges støttebenspladerne ud, støttebenene skydes ud og tårnet rejses til lodret. Det tager omkring 12 minutter.
To minutter senere er tårnet oppe i 17 meters højde, og den sammenfoldede gitterjib vipper væk fra tårnet og begynder langsomt at folde sig ud, mens tårnet fortsat skyder sig opad.
Efter yderligere seks minutter er tårnet oppe i fulde 37 meter, jibben er fuldt udfoldet og kranen klar til det, den er kommet for, nemlig at bestille noget.
I alt er der kun gået 20 minutter siden spieringskranen rullede ind på pladsen.
Dækning som en fodboldbane
På den store, syvakslede model har jibben tre led, mens jibben på den femakslede spieringskran har fire led.
Det betyder, at den femakslede spieringskran ikke kræver så meget plads at udfolde sig på, samtidig med, at jibben når ud på imponerende 50 meter. eller med andre ord, den dækker et areal, der stort set svarer til en almindelig fodboldbane. Til gengæld løfter den kun 1.900 kg med løbekatten helt ude i spidsen af jibben.
Den syvakslede model løfte næsten tre gange så meget yderst på jibben, nemlig 5500 kg. Til gengæld er den tredelte jib "kun" 42 meter lang.
Teknologisk satsning
- For os at se er spieringskranen noget af en revolution inden for kraner. Den har alle tårnkranens fordele, den arbejder på et minimum af plads og den er ekstrem hurtig at montere, samtidig med, at den er lige så nem at komme frem med som en mobilkran, siger Bo Anker Schou fra BAS Kraner i Odense.
BAS Kraner har haft en femakslet spieringskran i et par år, og erfaringerne med den er så gode, at virksomheden i slutningen af maj fik den helt store, syvakslede udgave.
- Da vi fik den første spieringskran, var det en satsning på teknologi og fremtid for firmaet. Det viste sig at være en succes, og vi har udført mange spændende og specielle opgaver overalt i Danmark, fortæller Bo Anker Schou.
Enmandshær
Specielt i den indre by i København har kranen demonstreret mange fordele frem for traditionelle kraner. For det første kræver spieringskranen ikke meget plads at operere på, og det betyder meget i den indre bys smalle gader.
- Desuden er det en stor fordel, at tårnet skyder lodret op. Det betyder, at vi ikke behøver at fjerne luftledningerne, inden vi går i gang. Alene det sparer 15-20.000 kroner hver gang. Desuden manøvrerer kranen som en balletdanser, fordi den styrer på alle 14 hjul, forklarer Bo Anker Schou.
Han kalder i øvrigt spieringskranen for en énmandshær i byggebranchen:
- Kranen køres og betjenes af én mand, den lægger selv sine støttebensplader ud, den har egen generator, der leverer strømmen til de fire 1000 watt projektører på jibben og der er zoomkamera på løbekatten, så operatøren hele tiden har et godt overblik, selv om han arbejder inde i gården i en boligkarré, forklarer Bo Anker Schou.